Wpis z mikrobloga

Ktoś wie jak się nazywa zjawisko, kiedy jakiś producent zaczyna produkować/wypuszczać nowy towar nie koniecznie związany z tym co aktualnie ma w swojej ofercie? Wydaje mi się że był na to jakiś termin ale nie mogę sobie przypomnieć. Albo określenie takiej firmy/producenta.
Np. sytuacja gdzie intel zaczyna produkować obuwie.
#ekonomia
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BajerOp: myślisz że można to użyć w kontekście firm/projektów nie południowokoreańskich? Chciałem po prostu to zaznaczyć w projekcie na studiach w ten sposób zamiast rozpisywać się na cały temat. A nie wiem czy to jest uniwersalna terminologia, patrząc po stronach odnosi się tylko do nich.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@deskowicz97: ja bym użył pisząc coś w stylu " firmy naśladując jakoby koreańskie czebole próbują swoich sił w różnych gałęziach gospodarki aby zdywersyfikować i zmaksymalizować zyski". Do tego się ciężko przyczepić, że coś jest nie tak. Do tego można dać przypis co to czebul z jakieś książki której nigdy nikt nie sprawdzi i jest profit.
  • Odpowiedz
@heniek_8: Pytanie czy jest w ogóle sens w używaniu tego terminu w kontekście firm posiadających wiele różnych stron internetowych czy portali? Np. facebook który aktualnie posiada portal społecznościowy, portal fotograficzny, giphy, mapillary. Czy to można nazwać dywersyfikacją? Czy lepszym przykładem byłby np portal społecznościowy i produkcja gogli VR.
  • Odpowiedz