chyba nie moge dłużej życ w tym chlewie, a patrząc na sytuacje w kraju to dobry moment, żeby stąd spi3rdalac, najbliżej mi do Niemiec, dla mnie spoko kraj, ale strasznie nie lubie tego języka (jest dla mnie po prostu brzydki) i teraz pytanko, czy serio niemiecki jest taki trudny? i czy z początku dałoby rade po angielsku sie dogadywać?
@When_The_Sleeper_Wakes: @potezny_papiesz: Moze i mowia ale niderlandy to maly kraj i wiekszosc roboty dla emigranta to typowe 10€/h wariacie, blant po pracy to jest zycie. Jeszcze mieszkanie w hotelu robotniczym z banda cpunow albo w barakach. Niemcy to dobry wybor ale tam znowu warto znac podstawy jakies tego jezyka, z tym ze niemcy mowia slabo po angielsku albo wymiataja to tez przesada, mowia jak wszyscy, mamy w koncu 2021r. wszedzie
@potezny_papiesz na angielski bym w dużej mierze nie liczyła, owszem znajdziesz takie miejsca ale znajdziesz teez dużo takich że w ogóle. Co do trudności, w mojej opinii nie jest łatwy, żeby mówić poprawnie z rodzajnikami itp, ale żeby się po prostu dogadać to nie jest tak źle.
#emigracja #niemcy
Komentarz usunięty przez moderatora
Niemcy to dobry wybor ale tam znowu warto znac podstawy jakies tego jezyka, z tym ze niemcy mowia slabo po angielsku albo wymiataja to tez przesada, mowia jak wszyscy, mamy w koncu 2021r. wszedzie