W Opolu powstanie nowy stadion piłkarski. Władze samorządowe wybrały ofertę firmy Mirbud, na generalnego wykonawcę stadionu, który pomieści 11,5 tys. widzów. Budowa potrwa 36 miesięcy i pochłonie 208,7 mln złotych brutto.Szczegóły tutaj
@thority: paradoksalnie mniej ludzi chodzi bo opolski stadion to patologia nie stadion, w dobrych momentach około 2017 to mieli około 3000 na meczach. Pewnie przy nowym obiekcie będą w stanie zapewnić jakieś 3-4 w pierwszej lidze.
@rybazryzem85: Docelowo cena miała być gdzieś o połowę niższa (z zapowiedzi jeszcze w 2018/2019), ale przetarg ogłaszano dopiero w grudniu 2020 r. + przekładano otwarcie kopert i w tym czasie ceny materiałów/surowców mocno poszybowały, stąd częściowo taka kwota.
@Projekt_Inwestor: To, że miasto wybrało wykonawcę po pół roku, to jeszcze nie znaczy, że wykonawca po pół roku będzie chciał podpisać umowę w tych samych pieniądzach.
@Projekt_Inwestor: Niuch niuch.. mmm nowe długi na kilka pokoleń do przodu na przeskalowaną inwestycję ku chwale słońca miasta żeby miał co wrzucać na fejsa i mógł chodzić, opowiadać że on zbudował i dać się paść uwłaszczonej przez siebie na państwowym patologii. Współczuję uwiązanym do roboty w zakładach, nie macie jak wydupić na zdalną gdziekolwiek i nie płacić za tę przestępczą niegospodarność. A przypominam że Wiśniewski dopiero co był na jakimś tam
@Projekt_Inwestor: Ej no kurde. Jak chcą nowy stadion to niech władze klubu sobie wezmą kredyt i go zbudują, a państwową kroplówkę należy odciąć już teraz. Ja mam płacić wyższe podatki przez ten nowy wał, a tu ponad 200 MILIONÓW wydaje się, żeby ktoś mógł sobie kopać balon patrząc na nowe krzesełka? Ten kraj to pomieszanie z poplątaniem
#opole #budownictwo #stadiony #pilkanozna
@pu100stan
Pewnie firma należy do kogoś z rodziny radnego.
Stadion na trochę ponad 10 tys i taki koszt.
Dla porównani stadion pogoni na 21 tys miejsc to koszt rzędu około 300 mln plus akadademia co daje łącznie gdzies trochę ponad 350 mln złotych.
Niewiele mniejszy stadion Gliwicach kosztował z tego co pamiętam połowę tej kwoty co stadion Odry Opole.
Współczuję uwiązanym do roboty w zakładach, nie macie jak wydupić na zdalną gdziekolwiek i nie płacić za tę przestępczą niegospodarność.
A przypominam że Wiśniewski dopiero co był na jakimś tam
Ja mam płacić wyższe podatki przez ten nowy wał, a tu ponad 200 MILIONÓW wydaje się, żeby ktoś mógł sobie kopać balon patrząc na nowe krzesełka? Ten kraj to pomieszanie z poplątaniem