Wpis z mikrobloga

jaka dystrybucja linuxa dla programisty?

dopiero zaczynam swoją przygodę z prawdziwym programowaniem, jedyny wymóg to jak najmniej kombinowania żeby wszystko działało - szkoda czasu ;-)
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bsmlody2030: A w czym programujesz, w zasadzie ot nie powinno mieć znaczenia pod wszystkie dystrybucje dosztukujesz potrzebne oprogramowanie. Ja polecam Ci najpierw zainstalować i poużywać chociażby do przeglądania wykopu a nie od razu budować środowisko do pracy.
  • Odpowiedz
Wiedziałem, że padnie to pytanie. Ponieważ mam już jakiś pogląd na języki z technikum a teraz na studiach, postanowiłem więc, że jak sam nie zacznę pisać programów to niczego pożytecznego się nie nauczę a czas przeminie. Na tą chwile to C na uczelni, sam natomiast chciałem bawić się w Javie później może mobilne.
  • Odpowiedz
@bsmlody2030: i do tego "prawdziwego" programowania potrzebujesz aż linuxa? windows starcza w zupełności, na linuxie będziesz miał więcej problemów na początku, niż pokodujesz.
  • Odpowiedz
Dzięki wielkie za informacje oczywiście nie tylko do tego potrzebuje linuxa. Jak wiadomo windows nie jest najbezpieczniejszy a ostatnio zaczął żyć własnym życiem dlatego pomyślałem o linuxie kiedyś już używałem ubuntu tylko, że za tamtych czasów nad każdym sterownikiem siedziało się po kilka godzin ;-)
  • Odpowiedz