Wpis z mikrobloga

Po wczorajszym meczu Sparty Praga z Rangersami, na usta ciśnie się jedno:

Kibolstwo to stan umysłu.

Żeby zrozumieć kontekst wczorajszych wydarzeń trzeba znać kontrowersję w zeszłosezonowym meczu 1/8 Ligi Europy gdzie z Rangersami zmierzył się inny czeski klub: Slavia Praga. Klub z Pragi dokonał sensacji i pokonał faworyta ze Szkocji, jednak zwycięstwo underdoga przyćmił rasistowski incydent z udziałem Czecha Ondřeja Kúdeli oraz czarnoskórego gracza Rangersów: Glena Kamary.

Video z zajścia

W skrócie: Po ostrym faulu ze strony Szkotów, Kudela podchodzi do Kamary, zasłania usta i go obraża. Kamara twierdzi, że było to wyzwisko rasistowskie, a Kudela nie przyznaje się do rasizmu oraz pląta się w zeznaniach co powiedział(raz mówi o "you're the fuck*ng guy" a raz ze powiedział coś "grossly insulting"). Po meczu Kudela dostaje w trąbę od Kamary, a miesiąc później obaj dostają karę zawieszenia. Sprawa z grubsza zakończona(pomijam tu rasizm ultrasów Czechów i wypieranie się, że Kudela cokolwiek zawinił).

I tak dochodzimy do wczorajszego meczu Sparty Praga(notabene rywalów Slavi) z Rangersami, który z powodu innego aktu rasizmu mieli grać mecz bez kibiców, jednak UEFA zgodziła się by młodzież poniżej 14 roku życia mogła uczestniczyć w meczu.

I następuje kuriozalna sytuacja gdzie dzieciaki ekskluzywnie buczą na każdy kontakt z piłką Glena Kamary(ofiary rasizmu wspomnianego wyżej) i potem rozszerzają to na resztę czarnoskórych piłkarzy szkockiej drużyny. Sytuacja niczym z jakiegoś absurdalnego skeczu Monthy Pythona.

Oczywiście te rasistowskie zachowania Czechów jest szeroko komentowane przez media, a Sparta Praga wydaje oświadczenie. Czy potępia w nim rasizm swoich fanów? A gdzie tam. Zaczynają zgrywać ofiary i proszą:

Przestańcie atakować nasze dzieci!

Tak samo jak w przypadku Kudeli, zamiast nabrać wody w usta to chowają głowę w piasek i udają, że nie ma problemu.

Wschodnioeuropejskie kluby cały czas pokazują, że wszelkie antyrasistowskie akcje typu: "Say no to racism" są dalej potrzebne, bo mimo pokrętnych tłumaczeń, zachowania rasistowskie(uwłaczające godności cywilizowanego człowieka) są dalej dużym problemem w naszym regionie.

#mecz #bekazprawakow #neuropa #pilkanozna
Logika_wykopu - Po wczorajszym meczu Sparty Praga z Rangersami, na usta ciśnie się je...

źródło: comment_1633096170BAH5fSIH9XxXnc5Mgjnqmb.jpg

Pobierz
  • 44
@Logika_wykopu: Na to, że Czech obraził Kamare rasistowsko nie ma dowodów i sprawa zakończona. Teraz rasizm wrzuca się wszędzie więc ja tam wierzę krecikowi, ze nie obraził Kamare rasistowsko bo to jest najgłupsze co można zrobić teraz.

Natomiast buczenie na wszystkich czarnych zawodników to już kompletny odpał i ewidentny rasizm i Czesi powinni pograć trochę bez publiki.
@Logika_wykopu Ale rzucasz fake newsami. Slavia nie była underdogiem, a minimalnym faworytem bukmacherów. Kudela nie plątał się w zeznaniach, były one spójne. Nie przyznał się do winy i ma do tego prawo, a nikt mu wypowiedzenia rasistowskich słów nie udowodnił. Ja jestem za domniemaniem niewinności i każdy rozsądny człowiek powinien być zwolennikiem tej zasady. Oczywiście zachowanie Kamary, które doprowadziło do tej sytuacji, zostało przemilczane. Czarnoskóry może się zachowywać nieodpowiednio, zbrodnią jest jedynie
Teraz rasizm wrzuca się wszędzie więc ja tam wierzę krecikowi, ze nie obraził Kamare rasistowsko bo to jest najgłupsze co można zrobić teraz.

@erni13: Piłkarze nie są znani ze swojego ponadprzeciętnego intelektu.

Istnieje, ale w konflikcie Kudela-Kamara nie wykazano tego, jakoby źródłem niesnaski był rasizm.

@Der_Liebhaber_der_Lebkuchen: Wiadomo. Zasłonił usta by mu powiedzieć "you're the fucking guy" xD

Kudela nie plątał się w zeznaniach, były one spójne.

@itsover: Przecież dałem
@Logika_wykopu 1. Nie mówił o dwóch różnych rzeczach. Najpierw powiedział fucking guy, później przyznał się, że rażąco go obraził, na jedno wychodzi. Ani razu nie przyznał się do rasistowskich tekstów.

2. Fakty są takie, że skazali go bez żadnych dowodów i jest to zła praktyka, każdy rozsądny człowiek się zgodzi, że żeby kogoś karać, należy mu udowodnić winę.

3. Tutaj nie chodziło o jeden ostry faul, jeśli myślisz, że jeden ostry faul
Wschodnioeuropejskie kluby cały czas pokazują, że wszelkie antyrasistowskie akcje typu: "Say no to racism" są dalej potrzebne, bo mimo pokrętnych tłumaczeń, zachowania rasistowskie(uwłaczające godności cywilizowanego człowieka) są dalej dużym problemem w naszym regionie.

@Logika_wykopu: Dlaczego tylko wschodnioeuropejskie? Przecież dopiero co cała Anglia była zalana rasistowskimi wpisami, bo trzech zawodników nie strzeliło karnego. Rashford powiedział, że by kiedyś obrażany przez nauczyciela matematyki, Ferdinand kiedyś był obrażany na tle rasowym przez kapitana reprezentacji
Dlaczego tylko wschodnioeuropejskie?

@ekjrwhrkjew: Bo zachodnie kraje mniej lub bardziej przyznają, że problem rasizmu w tych krajach istnieje i starają się z nim walczyć. Podczas gdy u nas mówi się, że nie ma rasizmu, a potem takie dzieciaki jak w wpisie gnębią piłkarzy tylko za kolor skóry. Oczywiście, że rasizm istnieje w innych krajach, chodzi mi podejście do rasizmu.
@Logika_wykopu: No to jakie ostatnio były akty rasizmu na polskich boiskach? Poza tym wczoraj jeden niemiecki kibic chciał spalić flagę Izraela i jest to rasizm, antysemityzm zwał jak zwał. Jak Anglicy deptali polską flagę albo spalili włoską, to jest to jedynie chuligański wybryk, czemu?