Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
Czemu zarobki dla #programista15k w #uk są takie #!$%@?? xD jak tak patrzę to mid dostaje 40-60k rocznie, przecież to nie jest tak dużo ani nie wiele więcej niż np w Polsce (szczególnie w okolicach 40-50k). Już nawet nie powiem ile się zarabia w USA. Czemu tak?

#programowanie
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@filozof900 no z tą dobrą emeryturą to nie przesadzaj bo state pension jest stała, niska i niezależna od dochodów, ale jest też opcjonalny taki PPK gdzie płacisz np 6% a pracodawca 12 więc z tego jest szansa na coś godnego. Zwłaszcza że możesz wybrać fundusze w jakie jadą ma być inwestowana.
  • Odpowiedz
  • 0
@mackbig "Wiele osób myśli że w UK będzie się zarabiać w funtach tyle co w Polsce w złotówkach. To już nie te czasy."
No ale nadal lepiej zarabiać £2000 niż 5000zł jak przyjdzie do kupna ubrań, elektroniki, auta czy wakacji to koszt praktycznie taki sam tu i tam
  • Odpowiedz
@kamilek98PL: Miałem kiedyś z UK propozycję 72 euro netto na godzinę. Zdalnie xD Niestety, nie byłem wystarczająco dobry :( Ale to na pewno nie są zarobki "zbliżone do polskich". Ale to był kontrakt i do tego terminowy (pół roku).
  • Odpowiedz
@Wykopowicz1234: skąd te bzdury o USA? Pracowałem w UK prawie 10 lat jako kontraktor i na stale , teraz mieszkam w USA drugi rok leci i szczerze - zarobki nieporównywalnie lepsze niż w UK (praca stała) a praca i ludzie dużo bardziej na luzie. Ludzie tu tez maja osobiste życie i rodziny i nikt nadgodzin tu niewiadoma jakich nie trzepie, o ile w ogóle. Np. W USA w piątek mamy zakaz spotkań firmowych, wszyscy kończymy sobie szybciej a na czacie każdy opowiada jakie ma plany na weekend.

UK jest fajne jak się jest kontraktorem i płaciło się podatki poza Ir35. Ale porównując pensje stałe to USA minimum 2x tyle w nisko kosztowych miejscach, a jakieś NYC, Seattle czy bay area to będzie to 3 do 5x taka pensja przy trochę niższych podatkach i podobnych kosztach życia do Londynu.

Finansowo nigdzie nie będzie lepiej programiście jak w USA. Tu przykład zarobkow do średniej ceny nieruchmosci np w różnych rejonach świata:
  • Odpowiedz