@nie_moge_zejsc_z_drabiny: pudelek IT ma być źródłem obowiązującego prawa? To raz. A dwa: kara pozbawienia wolności nie jest sankcją za niespisanie się. Wspomniane 5kPLN też nie.
@gomjeden: no jak odmowisz to znaczy ze go nie robisz czyli kara, a pozbawienie wolnosci za faszywe podanie danych. Napisalam to w skrocie. Wpisz w google spis powszechny i cie przekieruje na strone rządową a dwa trobia o tym wszedzie od kwietnia ¯_(ツ)_/¯ nie chcesz to nie ja tylko chcialam przypomniec zapominalskim
@gomjeden: a wez sobie sam poczytaj ja napisalam to w skrocie i troche z ironia że o rany boskie spisujmy sie bo do mnie dzisiaj 2 razy dzwonili gdzie dawno to juz zrobilam i mi tak przez tel gadali ze kara grzywny i wiezienia! https://spis.gov.pl/
@nie_moge_zejsc_z_drabiny: niepotrzebnie się unosisz. Za niespisanie się nie ma sankcji. Grzywna (do 5kPLN) jest wtedy, gdy odmówisz rachmistrzowi. A kara pozbawienia wolności grozi za podanie nieprawdy.
@nie_moge_zejsc_z_drabiny: Prawo karne działa zawężająco a nie rozszerzająco. Odmowa to konkretna czynność, w tym wypadku jest karana przy odmowie rachmistrzowi, natomiast nigdzie nie jest napisane że bierność jest karana. Co do obowiązku, w ustawie jest napisane że spisem są objęci wszyscy dorośli obywatele, nie ma niczego o tym że każdy musi sam się spisać, zwróć uwagę że ta osoba ani słowem nic nie mówi o osobach które z przyczyn zdrowotnych
@GhostofChristmasPast: dzieki za doinformowanie. Rozwalilo mnie jeszcze ze na koniec baba zapytala czy nie chce kogos z rodziny spisac jesli znam pesel, czyli juz nie ma rodo? ( ͡°͜ʖ͡°)
@nie_moge_zejsc_z_drabiny: generalnie rodo ma dział o spisach, problem w tym że prawdopodobnie nie ma nic tam o podawaniu danych osób trzecich, więc legalność tegorocznego spisu jest wątpliwa, słyszałem jeszcze o jakiejś dyrektywie UE która zakazuje samego zapytania o wiare, niezależnie czy możesz to pytanie pominąć czy nie. Pozdrawiam
Dostałam pracę (。◕‿‿◕。) Rok temu zarabiałam ledwie 3000 zł mimo że biegałam z jednego miejsca do drugiego. Od jakiegoś czasu jest 5000 zł a od maja będzie prawie 7000 zl乁(♥ʖ̯♥)ㄏ Może dla innych to niewiele ale dla mnie to duży postęp.
podoba mi się na tym windows 11 że jak się zawiesi explorator plików i się go ubije przez task manager bo nic innego nie da rady zrobić to wtedy znika pasek zadań, menu start, pulpit i wszystko
@nie_moge_zejsc_z_drabiny: udowodnij.
@nie_moge_zejsc_z_drabiny: czyli to co piszesz wcześniej, to zwykły fake news?