Aktywne Wpisy
drobne_na_taryfe +1342
Mam na parterze bloku takie ekskluziw prywatne przedszkole i kisnę zawsze z imion tych dzieciaków. Nie dość, że są Liam, Mia, Malika, Ruben, Nikolina, Andrea, Chloe (wymawiane tak, jak się pisze) to gurwa biega pośród nich mały, czarny jak smoła Bartek. xD
Anetkia +426
Jako kobieta rzygam już feminatywami. Jestem psychologiem a coraz częściej słyszę "czy psycholoszka już przyjmuje?" Jestem CZŁOWIEKIEM a nie człowiekinią, jestem gościem a nie gościnią. Jestem też OSOBĄ (rodz. żeński), mężczyzna powinien być "OSOBEM"? Do jakiej patologii to prowadzi.
#feminatywy #bekazlewactwa #logikarozowychpaskow #zalesie
#feminatywy #bekazlewactwa #logikarozowychpaskow #zalesie
Nigdy nie byłem pro w zapytaniach SQL (będzie trzeba w końcu nadrobić braki), ale muszę poradzić sobie z takim zadaniem i mam nadzieję, że ktoś z was ogarnia :)
Piszę apkę przeszukującą themesy pod wordpressa na podstawie ich właściwości (features). Każdy Theme może mieć kilka Feature za pośrednictwem ThemeFeature (relacja Theme hasmany Features :through => ThemeFeatures) .
Moim zadaniem jest zbudować zapytanie SQL, które pobierze z bazy danych wszystkie Themes, które posiadają podane Feature.
Przykład:
Themes
id| name
1 | szablona
2 | szablonb
Features
id | name
1 | responsywnosc
2 | support
3 | różne kolory
4 | różne typy postów
ThemeFeatures
themeid | featureid
1 | 2
1 | 3
2 | 3
2 | 4
Więc kiedy na wejście podam id Featurs [3, 4] to powinno zwrócić szablonb, kiedy podam Featurs [3] to powinno zwrócić szablona i szablonb (oba mają różne kolory).
Moje pierwsze podejście do tematu było takie: Theme.joins(:features).where(:features => {:id => [3, 4]}) niestety takie zapytanie w skrócie generuje SELECT FROM Themes ... JOIN Features ... WHERE.... .... features.id IN (3, 4) .... , czyli pobierze wszystkie Themes, które posiadają features znajdujące się w tablicy, co jest błędne ponieważ zwrócą się w tym wypadku szablona i szablonb, a powinien zwrócić się tylko szablon_b.
Chodzi, o to, żeby pobrać Theme, które mają dokładnie wszystkie Features.id, które znajdują się w tablicy, a nie którykolwiek z nich.
Na pewno jest jakieś prosta, fajna formuła SQL, której nie mogę wygooglować, dlatego mirkuję tutaj ;]
Komentarz usunięty przez autora