Wpis z mikrobloga

Cześć Mirki.
Chciałem dzisiaj wypłacić pieniądze z #yetipay na swoje konto w banku. Niestety nie mogę tego zrobić, bo chcą żebym się zweryfikował i podał mnóstwo danych. Dostałem od nich wiadomość
...

Czy to jest w ogóle legalne? Przecież na podstawie tych danych ktoś nieuczciwy może nabrać na moje dane kredytów.
#finanse #kiciochpyta
  • 5
  • Odpowiedz
@spiderpl: Legalne, mało tego na mocy polskiego prawa (które jest implementacją unijnego), yeti jako instytucja płatnicza jest zobowiązana pozyskać te dane, gdyby wysłałi ci kase bez identyfikacji mogliby się narazić na odpowiedzialność (w tym karną).
  • Odpowiedz
@spiderpl: Generalnie, mogą chcieć przelew weryfikacyjny, tym bardziej jeśli nie chcą skanu dowodu a jedynie dane. Nie wiem czemu śmierdzi ci to scamem, to znana firma, nadzorowana przez KNF, zarejestrowana w Polsce, oczywiście jeśli rozmawiasz z prawdziwym yetipay - nie wiem jak powstała wasza relacja. Ludzie dają takie dane giełdom kryptowalut i nie zastanawiają się nad tym dłużej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@spiderpl: Prawdopodobnie w swojej polityce przyjęli jakąś wartość progową. Możesz ich zapytać w sumie, ale raczej Ci nie odpowiedzą. Tym bardziej nie rozumiem czemu śmierdzi ci to scamem skoro miałeś juz z nimi udane transakcje :p
  • Odpowiedz