Wpis z mikrobloga

Przymierzam sie do zakupu iPhone'a i porownuje sobie ceny 13 zwyklej do 13 Pro. W wersji 256GB zwykla kosztuje 4700zl a Pro 5700zl.
Mimo ze zarabiam duzo jak na polskie warunki bo powyzej 10k to jakos ciezko mi zrozumiec wydawanie tyle kasy na taki telefon. A mimo to widze po miescie dzieciakow latajcych z iPhoneami Pro Max w rekach. Co jest ze mna nie tak, jestem sknera? Ludzie placa za takie rzeczy od reki?
#iphone #apple
  • 18
  • Odpowiedz
@deyna: pewnie tak, ale to i tak dla mnie niepojete, ja max ile wydalem za telefon to 3k zlote i wtedy wydawalo mi sie to o wiele za duzo, a korzystalem glownie ze sredniakow za 1k zlote
  • Odpowiedz
@eskejper: IPhone 13 ceny w Polsce: iPhone 13 mini 128 GB — 3599 zł;
iPhone 13 mini 256 GB — 4099 zł;
iPhone 13 mini 512 GB — 5099 zł;
iPhone 13 128 GB — 4199 zł;
iPhone 13 256 GB — 4699 zł;
iPhone 13 512 GB — 5699 zł;
iPhone 13 Pro 128 GB — 5199 zł;
iPhone 13 Pro 256 GB — 5699 zł;
iPhone 13 Pro 512
  • Odpowiedz
@eskejper: Ja tez nie bardzo widze sens wydawac tyle na telefon. 3 tys to jest dla mnie jakas taka bariera psychologiczna, mimo że moge wziąć na firmę i wychodzi dużo taniej. Do tego nie widze za bardzo sensu dokladania do pro przy moim sposbie użytkowania telefonu. Kolejne generacje nie za bardzo sie roznia miedzy soba, a nawet dwuletni (nowy) telefon podziala dobre 3-4 lata bo apple ma naprawde niezle wsparcie. Jedynie
  • Odpowiedz
@Infiniti46: A kto to przyszedł? Pan maruda niszczyciel dobrej zabawy pogromca uśmiechów dzieci ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zadalem proste pytanie i liczylem na prosta odpowiedz. Na reddicie pojawil sie podobny watek i komentarze probowaly wyjasnic skad tak drogi wydatek - wiele osob mowilo ze to urzadzenie ktore jest z nimi non stop, troche jak 3 reka, wiec wymagaja jakosci, niektorym zalezy na niezadowodnosci do pracy itd. a
  • Odpowiedz
@dzana: W zasadzie jedna z rzeczy ktora mnie przekonuje do iphone'a to jego zywotnosc rynkowa. Ceny telefonow z androidem padaja na leb juz po roku gdybym chcial sprzedac i kupic cos nowego.
  • Odpowiedz
@eskejper: jak najbardziej dobre pytanie zadałeś i ciężko uzasadnić taki wydatek w naszym kraju ale to jest chyba jak z samochodami czyli ludzie to traktują jako symbol statusu. Problem niestety obecnie jaki się pojawił to brak tańszych modeli. 13mini to chyba w końcu coś mniejszego ale cena i tak zaporowa. Nie każdy widzi sens w wydawaniu takich pieniędzy zwłaszcza, gdy Apple nadal traktuje Europę po macoszemu.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@eskejper: Czekaj, skoro cena androidów pada na łeb na szyję po roku to czemu nie kupować rocznych androidów?

Ja poszedłem dalej i kupiłem najdroższy telefon Samsunga z roku 2019. I tak jak mówisz, zapłaciłem 2k a parametrów i funkcjonalności może pozazdrościć wieeeele nowych nie tanich telefonów
  • Odpowiedz
@eskejper: Na premierę brałem XS za 5700. I z perspektywy czasu ten wydatek nie miał dla mnie jakiegokolwiek sensu xD. Ok, jest to urządzenie, które cały czas mi towarzyszy, ale wykorzystuje go tylko do przeglądania netu oraz sporadycznego robienia zdjęć. Więcej pozytywnych rzeczy wyciągnąłem z iPada pro. Aczkolwiek z drugiej strony lubię ten system i wiem, że sprzęt pociągnie przynajmniej 5 lat. Wcześniej miałem iP4, iP6 i wymieniałem je po kilku
  • Odpowiedz