Wpis z mikrobloga

Mirki ze #smartwatch #ticwatch takie pytanie do posiadaczy Ticwatch Pro 3 - jak tam z baterią w waszych zegarkach?

Kupiłem swój w styczniu tego roku, zatem moje cudo ma raptem 9 miesięcy używania. Z czego aż do sierpnia bateria ładnie trzymała wymagając ładowania co 2-3 dni. Od miesiąca - coś się dzieje złego, zegarek zdjęty rano z ładowarki z ledwością wytrzymuje do wieczora, a bywa, że nie wytrzymuje. Żadnych prądożernych apek nie mam, konfiguracji nie zmieniałem (mam ekran główny aktywowany ruchem nadgarstka), nic w czasie ostatniego miesiąca nie zmieniałem ani w konfiguracji, ani w zainstalowanych apkach.

Ze sprawą mogą mieć związek dwie rzeczy: w sierpniu byłem na tygodniowym wyjeździe, na który zapomniałem zabrać kabla do ładowania zegarka. Zorientowałem się, jak już trzeba było go ładować, przełączenie w Essential mode dało mi kilka dni ekstra, ale i tak trzy dni przed końcem umar i rozładowany trafił do torby, gdzie w stanie kompletnego rozładowania przeleżał te trzy dni. A niezależnie od tego, kilkakrotnie wykąpałem się z nim w morzu, ale nic ekstremalnego, takie tam rekreacyjne pluskanie, tyle, że w słonej wodzie. Przez całe używanie wcześniej, po wielokroć wchodziłem w nim pod prysznic, w końcu niby ma ten IP68 i nic złego się nie działo, tu jednak słona woda... sam już nie wiem.

Zegarek niby na gwarancji, a Amazon jest znany z bezproblemowego podejścia do tychże, więc jestem dobrej myśli, jednakże kurcze... w warunkach gwarancji jest stwierdzenie, że części eksploatacyjne takie jak baterie są z gwarancji wykluczone. Tyle, że tu mamy po pierwsze wbudowaną trwale baterię, więc nie wiem, czy jest to część eksploatacyjna, po drugie nie ma żadnej pewności, że uszkodzona jest bateria, ta może być jak najbardziej sprawna, a jedynie zegarek zaczął konsumować trzy razy więcej prądu, niż do tej pory.
  • 6
  • Odpowiedz
@Jarek_P A możesz zbadać pobierany ładunek? Są takie przejściówki do USB... Raczej się zorientujesz, bo różnica jest z tego co piszesz duża. Nominalną pojemność baterii pewnie sprawdzisz w necie.
  • Odpowiedz
@mathmed: mam ładowarkę z pomiarem prądu i bierze jakieś 250mA. Ale nie wiem, jak było wcześniej no i to jest jednak prąd ładowania, nie ciągnięty z baterii.
  • Odpowiedz