Wpis z mikrobloga

A to nie pokłosie wyroku Trybunału Sprawiedliwości UE, który uznał sugerowanie produktów odzwierzęcych w nazwach wyrobów roślinnych jest niezgodne z prawem?

Z tego samego powodu nie widujemy już masła orzechowego, mleka sojowego, sznycla weganskiego etc.

Akurat zakładałbym ze papa johns sie tym przejmie
@NaglyAtakGlazurnika: napewno polski januszex?:D : "W grudniu 2020 roku sieć podpisała umowę z kolejną sub-franczyobiorczynią, zainteresowaną otwarciem lokalu we Wrocławiu. Kateryna Poliakova jest absolwentką studiów prawniczych, a przez ostatnie 3 lata pracowała we Wrocławiu jako kierowniczka lokalu gastronomicznego znanej marki."

https://www.tuwroclaw.com/index.php/wiadomosci,amerykanska-siec-pizzerii-debiutuje-we-wroclawiu,wia5-3273-59347.html
@NaglyAtakGlazurnika nie jestem technologiem żywności, ale z tego co się orientuję w wyrobach seropodobnych znajdziesz białka mleka krowiego w sporych ilościach + zagęstniki aby miało konsystencję sera. Aby ser nazwać serem nie może mieć zagęstnikow i dodatków w postaci tłuszczy roślinnych.
W przypadku wegańskich odpowiedników masz zastosowane białko i tłuszcze wyłącznie pochodzenia roślinnego.
Btw., jadłam kiedyś pizzę na roślinnym "serze" i była zajebista, smakowała jak czitosy serowe - znajomy pizzer jest weganinem