Aktywne Wpisy

saviour +31
A wy jak tam redpillowcy? dalej wierzycie że matka NATURA. się zemści na p0lce i #!$%@? jej łbem w te mityczną ścianę? jak w tej p0lsce 40 letnia stara baba potrafi się puścić z pięćdziesięcioma różnymi chłopami xD rynek matrymonialny jest tak rozj%bany że chociażby jej wagina gniła a ze środka wychodziły czerwie, a ona sama byłaby kadłubkiem i samotną matką to i tak się ktoś znajdzie.
#redpill #blackpill #przegryw
#redpill #blackpill #przegryw

SaintWykopek +14
STARE chłopisko, niech ktoś zatrzyma tę karuzele.

#szachy
1. Kiedy masz przewagę materialną
2. Kiedy przeciwnik ma przewagę przestrzeni
3. Oddać nieaktywną figurę, za aktywną figurę przeciwnika
4. Wymienić figurę przeciwnika, żeby pozbyć się obrońcy jakiegoś pola / pionka / innej figury
Czasem też wymiany są dosyć neutralne.
Zasada, żeby wymieniać zawsze być może ma sens dla słabszych graczy, nie wiem jak to z wami jest
Na przykład dajmy na to takie zdojenie pionków po wymianie, generalnie niekorzystne przy wymianie, jacyś
Nikt nie oczekuje od zawodnika na tym poziomie żeby wiedział czy wymiana się opłaca czy nie - jeżeli uważasz, że na 95% jest ona niekorzystna to nie musisz tego robić, ale na tym poziomie nie musisz jeszcze popadać w głęboki zamysł z tego powodu :D
@Futyporyt27: Niestety przeczytanie takiej rady i próba jej zastosowania nie powoduje, że nagle przestanę podstawiać ;p. A nawet nie wiem w jaki sposób można nad tym pracować. Ale mam wrażenie, że teraz troszeczkę mniej podstawiam niż kilka tygodni temu, kiedy zaczynałem.
Więc Amanowi chodzi o to, żebyś kompletnie się tym nie przejmował, a czas na myślenie wykorzystywał na sprawdzanie gróźb przeciwnika i jego pomysłów i powodu zagrania ostatniego ruchu :D
Po to też proponowane są zadania szachowe - ćwiczą umiejętność liczenia wariantów i wybrania najlepszego ruchu :D
@r4do5: oczywiście, że można, luzik :) Graj dalej, a będzie coraz lepiej :) Tak jak napisał @Futyporyt27, staraj się nie podstawiać figur do zbicia. Dobrze też napisał @suwer.