Wpis z mikrobloga

Stoję przed wyborem lapka z M1, Air lub Pro. Jeżeli chodzi o specyfikację Air mi na pewno wystarczy, ale dodatkowy rdzeń grafiki i chłodzenie kuszą. Martwi mnie tylko Touch Bar w MBP, to jest naprawdę takie badziewie, psuje user experience, czy raczej bez dramatu? Jakie macie doświadczenia?
#apple #mac #macbook #macos
  • 8
@botellon: Gdybym wymieniał teraz laptop to kwestia tego, że jest touchbar czy nie w ogóle nie była by brana pod uwagę. Mam, używam do regulacji głośności, podświetlenia i usypiania komputera. Nie rozumiem tego narzekania za bardzo, a nawet doceniam, że precyzyjniej (mając suwak po przytrzymaniu ikony) można te wartości poustawiać.
@botellon: nowe pro (październik) będą prawodpodobnie już bez touchbara, więc odpowiedz sobie sam skoro nawet apple z nich rezygnuje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@botellon: Zależy do czego, touchbara olej - jak będzie to będzie, jak nie to nie, żadna różnica. Co cię najbardziej interesuje to chłodzenie. Jak ta 'em jedynka' będzie przez ciebie intensywnie używana w programach pół- i profesjonalnych to bardzo chcesz mieć ten wentylator.
@botellon: ja dostalem ostatnio firmowego mbp i jestem zadowolony prócz właśnie tego touchbara ( ͡° ͜ʖ ͡°) No jak jestes przyzwyczajony do fizycznych przyciskow glosnosci to to jest istny dramat. Jak bede zmienial prywatnego to mam teraz jedno glowne wymaganie: bez touchbara. Juz pomijajac te domyslnie ukryte przyciski glosnosci - czesto sie lapie na tym, ze reke sobie na klawiaturze trzymam i cos mi zaczyna ekran swirowac
@botellon: ja nie ogarniam tego hejtu na touchbara ;) dla mnie to jest coś ekstra, wygodnie jest zmieniać głośność czy właśnie jasność ekranu. Czy bym za to zapłacił ekstra? Chyba niekoniecznie. Do Pro przekonał mnie natomiast 1 rdzeń więcej, chłodzenie, bateria i jaśniejszy ekran. Co do chłodzenia - od kupna (ponad pół roku) wiatraków natomiast nie słyszałem.
@botellon: Ten touchbar teraz i tak jest lepszy, kiedyś ESC był w postaci wirtualnej. Trochę psuje to design bo dziwnie to wyglada, ale to kwestia gustu. Mam air m1 kupiony niewiele po premierze, nie ma co opowiadać - działa jak powinien. Air będzie odrobine słabszy dla ciężkich i długotrwałych wymagań ale za to jest trochę lżejszy i węższy