Tytuł: Na wschód od Edenu Autor: John Steinbeck Gatunek: powieść Ocena: ★★★★★★★☆☆☆
Książka popularna pod tagiem, więc ograniczę się do kilku przemyśleń. "Na wschód od Edenu" nie jest typową pozycją od Steinbecka, głównie za sprawą symboliczności i alegorii, których w książce jest ogrom, niestety zbyt często podawanej na tacy, bardzo bezpośrednio. Miałem też problem z wątkiem Samuela, który jakkolwiek ciekawy, to wydawał mi się wciśnięty nieco na siłę, i nie wnoszący za wiele do historii Trasków. Chętnie natomiast przeczytałbym osobną powieść o losach jego i jego rodziny. Na plus to co zwykle u tego autora: kreacja postaci (za wyjątkiem bardzo szablonowej Cathy) oraz świata przedstawionego w powieści i solidne umiejscowienie go w historii USA. Nie mogę nie wspomnieć o totalnym idiotyzmie, czyli o "recenzji" na tylnej okładce, która spoileruje 2/3 książki. Sam na szczęście jej nie przeczytałem, nauczony doświadczeniem, ale stanowczo odradzam zaglądanie na tylną okładkę przed lekturą.
Średnia ocena z Wykopu: ★★★★★★★★★☆ (9.0 / 10) (11 recenzji) Następne podsumowanie tagu: 2021-10-01 12:00 tag z historią podsumowań » Kategoria książki: literatura obyczajowa, erotyczna Liczba stron
@DJtomex właśnie jestem na krótkim urlopie i skończyłem czytać "Dygot", którego schemat fabuły trochę nawiązuje do NWoE a kończę czytać "Rudowłosą" Orhana Pamuka, która podobnie jak książka Steinbecka koresponduje z antycznym tekstem. Tym razem obie pozycje opiszę, bo coś się rozleniwiłem z recenzjami na tagu :p
Tytuł: Na wschód od Edenu
Autor: John Steinbeck
Gatunek: powieść
Ocena: ★★★★★★★☆☆☆
Książka popularna pod tagiem, więc ograniczę się do kilku przemyśleń. "Na wschód od Edenu" nie jest typową pozycją od Steinbecka, głównie za sprawą symboliczności i alegorii, których w książce jest ogrom, niestety zbyt często podawanej na tacy, bardzo bezpośrednio. Miałem też problem z wątkiem Samuela, który jakkolwiek ciekawy, to wydawał mi się wciśnięty nieco na siłę, i nie wnoszący za wiele do historii Trasków. Chętnie natomiast przeczytałbym osobną powieść o losach jego i jego rodziny. Na plus to co zwykle u tego autora: kreacja postaci (za wyjątkiem bardzo szablonowej Cathy) oraz świata przedstawionego w powieści i solidne umiejscowienie go w historii USA.
Nie mogę nie wspomnieć o totalnym idiotyzmie, czyli o "recenzji" na tylnej okładce, która spoileruje 2/3 książki. Sam na szczęście jej nie przeczytałem, nauczony doświadczeniem, ale stanowczo odradzam zaglądanie na tylną okładkę przed lekturą.
#bookmeter
Średnia ocena z Wykopu: ★★★★★★★★★☆ (9.0 / 10) (11 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2021-10-01 12:00 tag z historią podsumowań »
Kategoria książki: literatura obyczajowa, erotyczna
Liczba stron
Komentarz usunięty przez autora
@LebronAntetokounmpo: podczas lektury miałem flashbacki ze "Sto lat samotności" Marqueza