siemanko sportowe świry z #motoryzacja Co polecicie na pierwszy samochód (prawko od 1-2mc), w budżecie do około 10-12k (w zależności od ceny ubezpieczenia). Wymagania: - żeby mając 196cm dało się do tego normalnie wsiąść, odsunąć odsunąć fotel i kierować, bez zwinięcia się jak rolmops - benzyna, silnik tak max 1.6 myślę, może 1.8 ( ze względu na to, że ubezpieczenie będe brał na siebie, więc 0 zniżek - nie mam na kogo wziąć w rodzinie) - wspomaganie kierownicy. - sedan/miejskie, nie chce żadnego kombi etc, coś co będzie przyjazne do parkowania dla świeżego kierowcy (i tak, wiem że to ciężko pogodzić ze wzrostem). - rocznik 2003 w górę Dodam, że jeżeli chodzi o motoryzację, to jestem jaroszem, ale te wymagania wynikają po prostu z pragmatyzmu xD codzienna jazda to max do sklepu będzie, raz na jakiś czas wyprawa 300-400km do innego miasta. #samochody #pytanie #pytaniedoeksperta
@R4vPL Sedan nie będzie przyjazny do parkowania bo masz "dupe" której ze środka nie widać (choć z drugiej strony lusterka to uwzględniają i przekłamują że niby już miejsca nie masz a tak naprawdę jak wyjdziesz i spojrzysz to jeszcze jest spokojnie). Z silnikami to na siebie za 1.2-1.4 zapłacisz 2500zł za OC, za 1.8 czy 2.0 ze 3k więc niewielka różnica. Żeby zapłacić ludzką (ale nadal sporą) kwotę to musiałbyś wziąć coś
@ZlodziejBilonownic: ja w Gdańsku zapłaciłem 1700 zł z ochroną szyb... 1.4 Turbo, Alfa Romeo (prawko mam od czerwca bieżącego roku). Nie strasz chłopa, że zapłaci tyle co za dwumase ze sprzęgłem. ( ͡°͜ʖ͡°)
@kimunyest95 Mi za 2.0 #!$%@? proponowały prawie 3 kafle jakby brać na siebie, a za pierwszą furę (Lanosa 1.5) 4 lata temu jakieś 2 tysie z groszami. 23 level, prawko od 2016, nic nigdy nie ubezpieczałem. Poprzednia fura 1.1 na rodzica wyszło ze 350 OC, obecna 2.0 wyszło 3 stówki więcej.
@ZlodziejBilonownic: no widzisz, ja zapłaciłem 1700. Poprzednia właścicielka 530 zł. Boli portfel, ale co zrobić. Człowiek zrobił prawko w wieku 26 lat, to i się auto zamarzyło, więc trzeba jeździć i kartkowac. ( ͡°͜ʖ͡°)
@R4vPL: @ZlodziejBilonownic: U mnie ciekawa sprawa bo ja auto rejestrowałem na rodzica, bez prawa jazdy ale w wieku emerytalnym i dzięki temu udało mi się zbić ubezpieczenie za 1.4 2001 sedan, z 2500 na mnie(babka z pzu mi wyliczyła w sumie 8k) na 1200 na rodzica, który de facto nie ma prawa jazdy. ( ͡°͜ʖ͡°) Minus taki że musi być właścicielem chyba, przynajmniej u
@R4vPL Te lancery to są prawdziwe japończyki, żeby go zepsuć musisz się naprawdę postarać, za rdza je chrupie okrutnie, dlatego dobrze pod tym kątem go obejrzeć. I upewnij się, że sedan 4,5m nie będzie dla Ciebie za duży do miasta, w koñcu to pół metra więcej od kursowej Yariski. Ogółem spoko furą jest Lancer, ale z tego konkretnego ogłoszenia bym odpuścił- nie kupuje się aut od handlarza, a od takiego krypto to
@mariuszMAXpalonko: powiem tak, babcia ma znizki bo ma auto, którym w życiu nie jechała bo się jej prawka nie udało zrobić, ale wtedy jak spowoduję jakąś szkodę, to ona będzie więcej płacić ( ͡°ʖ̯͡°) no i to też działa w drugą stronę, bo na nią już zarejestrował wujek jakieś rozpadające się BMW, także nie wiem czy to nie ma wpływu negatywnego.
@Vegetable_Broccoli_2: tak i 4000zł za część która ogarnia ten inny typ obsługi zawarów.. ja z tego powodu odrzuciłem ten motor. Bo nie wiesz w jakim to jest stanie, a zamiennik 4000zł kosztuje.
Co polecicie na pierwszy samochód (prawko od 1-2mc), w budżecie do około 10-12k (w zależności od ceny ubezpieczenia).
Wymagania:
- żeby mając 196cm dało się do tego normalnie wsiąść, odsunąć odsunąć fotel i kierować, bez zwinięcia się jak rolmops
- benzyna, silnik tak max 1.6 myślę, może 1.8 ( ze względu na to, że ubezpieczenie będe brał na siebie, więc 0 zniżek - nie mam na kogo wziąć w rodzinie)
- wspomaganie kierownicy.
- sedan/miejskie, nie chce żadnego kombi etc, coś co będzie przyjazne do parkowania dla świeżego kierowcy (i tak, wiem że to ciężko pogodzić ze wzrostem).
- rocznik 2003 w górę
Dodam, że jeżeli chodzi o motoryzację, to jestem jaroszem, ale te wymagania wynikają po prostu z pragmatyzmu xD codzienna jazda to max do sklepu będzie, raz na jakiś czas wyprawa 300-400km do innego miasta.
#samochody #pytanie #pytaniedoeksperta
Komentarz usunięty przez autora
Jakieś Lancer, cvic, Corolla, astra
12k starczy na samochód, pakiet startowy, oc
@R4vPL:
@ZlodziejBilonownic też 23lvl, mam nadzieję że się ubezpieczenie zamknie do 2k
@modzelem czyli mówisz, że Lancer się zamknę w 12k już z opłatami?https://www.otomoto.pl/oferta/mitsubishi-lancer-niezawodny-sedan-klima-ID6DJy80.html#ac760d4f0c widzę sztuka z mojego miasta za 8200, warto?
Zrobiłem nim 70k.
Taniego samochodu nie brałbym z Niemiec