Aktywne Wpisy

deiceberg +453
źródło: images (10)
Pobierz
LubieHardkor +41
Unia Europejska chce zrobić to co chciał Hitler, tylko pokojowo i długo dystansowo, tak, że ludzie nie będą wiedzieli kiedy to się stanie, na zasadzie gotowanej żaby, gdzie wrzucisz żabę do wrzątku, to ta będzie starała się z niego uciec, lecz gdy wrzucisz żabę do zimnej wody i powoli będziesz podgrzewał temperature, ta będzie się przyzwyczajać, i gdy przekroczy bezpieczną temperature, żaba umrze, bez jakiejkolwiek próby ucieczki
#oswiadczeniezdupy #uniaeuropejska #protestrolnikow #ue
#oswiadczeniezdupy #uniaeuropejska #protestrolnikow #ue

zaczynam zabawę z Arduino, trochę już poczytałem, ale nadal jestem nowy w tematach elektroniki i mam kilka pytań:
1) kupiłem płytkę z logiką 3,3 V i zastanawiam się jak obsłużyć nią czujnik, lub inny element na 5 V? Z zasilaniem nie będzie problemu, ale co ze sterowaniem? Gdyby to był silnik, to jakiś mosfet i sprawa załatwiona, ale co gdy muszę odbierać z niego dane, żeby sygnał zwrotny nie uszkodził pinu na płytce, lub nie spalił całej płytki?
2) czy ma znaczenie, czy element np czujnik temperatury jest analogowy, czy cyfrowy? - jakie poza innym pinem na płyce, w kontekście moich 3,3 V i czujnika na 5V?
3) chyba że 5v można spokojnie mieszać z 3v3, byle prąd nie był za duży?
4) co z rezystorami? czy trzeba z nich korzystać zawsze, gdy jakiś element nie ma w sobie wbudowanego rezystora?
5) podobnie z kondensatorami? czy trzeba ich używać zawsze, gdy nie używam płytki, tylko z jakiegoś zewnętrznego źródła napięcia?
6) o czym powinienem jeszcze pamiętać używając płytki 3,3 V, czytając poradniki z płytkami typu uno na 5 V?
Ktoś coś rozjaśni?
#arduino #programowanie #elektronika #pytanie
Jeśli czujnik analogowy wysyła sygnał bliski 5V do kontrolera 3.3V, to może mieć to znaczenie, choć tu wystarczy zwykły dzielnik na dwóch rezystorach. Cyfrowy zawsze wysyła bliskie Vcc
Odwrotnie mieszałem, tzn 3.3v płytka BT do arduino 5V, ale znów dzielnik na wy TX, co by nie dawać 5V na pin 3.3V
1. logic level translator. Nie podpina się z zasady do 3.3V kontrolera 5V peryferiów bez translacji. Są wyjątki ale to nie ten etap. I bądź zawsze czujny bo typowy błąd początkującego to poupalane pojedyncze piny. Potem debugowanie czegoś takiego to masakra.
2. ma analogowe są dwa typy - wartość jako zmiana oporu/napięcia i jako zmiana natężenia prądu. Masz zapewne na myśli ten pierwszy. I tu byłby koniec historii - użyjesz
@PustyCzlowiek: jeśli możesz jeszcze to zwróć najlepiej. Te na 3.3V są do konkretnych zastosowań i nie nadają się do nauki.
@keton22: nie bardzo zrozumiałem ten fragment, chodzi Ci o to, że sygnał zwrotny podawany na ADC jest Vcc/2?
@toshibaas: chcę w swoim projekcie wykorzystać chmurę, płytka miała czego potrzebowałem i
@PustyCzlowiek: Konwerter tylko do cyfrowych. Analogowo tylko dzielnik. (cyfrowo dzielnik też działa, ale tylko w jedną stronę, czyli obniży z 5V na 3.3V, ale nie zwiększy z 3.3V na 5V. dzielnik nadaje się tylko do komunikacji jednokierunkowej, np serial, gdzie RX idzie innym pinem niż TX)
@PustyCzlowiek: w zależności od specyfikacji danego ADC napięcie maksymalne akceptowane przez ADC może być niższe niż napięcie zasilania układu. To trzeba zawsze zweryfikować jak się coś nowego używa. Źródłem informacji jest datasheet a konkretnie Electrical specification tables.