Wpis z mikrobloga

Akutalnie jestem jeszcze w techbazie na informatyku, do końca zostały mi dwa lata. Głównie lubię lubie sieci i systemy operacyjne. Planuje jeszcze przed egzaminami zawodowymi, zdać CCNA 200-301. Ogólnie przyszłość planuje z administracją systemów i chciałbym w wolnym czasie ogarniać rzeczy z tym związane. Popatrzyłem sobie na wymagania do pracy na takim stanowisku i porobiłem sobie screnny. Czy jest coś co jeszcze powinienem umieć lub posiadać wiedze? #informatyka #linux #sysadmin
R....._ - Akutalnie jestem jeszcze w techbazie na informatyku, do końca zostały mi dw...

źródło: comment_1629558589hOqxOxRQopVtEaCmZNw0qq.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
@Regis_: ja jak startowałem na asystenta (taki przed junior) to umiałem to co jest na screenie bez sql + miałem wiedze z starego RHCSA na poziomie 70% ale powiedziałem ze chce zdać i akurat firma chciala zeby kazdy zdawał egzaminy
  • Odpowiedz
@Regis_: Jak chcesz administrować systemami to ucz się kontenerów k8s, openshift, do tego wirtualizacja Vmware, hyper v, proxmox - to jest aktualnie na topie. Nie spotkałem firmy która by używała virtualbox na produkcji. Do tego oczywiście podstawy sieci
  • Odpowiedz
@Regis_: Ale mordo cisco to dla administratora sieci, a jakieś linuxy czy inne windowsy to dla administratora systemów.

Porządne korpo rozdziela te dwie funkcje na 2 stanowiska. W januszexie #!$%@? i sieci i systemy.
  • Odpowiedz
Słyszałem jedynie coś o Docker ale kompletnie nie wiem jak to działa

@Regis_: taka wirtualka ogolona do paru Mb aby byla zdolna odpalic jakas apke i nic tam wiecej nie ma, tak w duzym uproszczeniu, mozesz sobie sam ja zbudowac prostym skryptem.
  • Odpowiedz