Wpis z mikrobloga

Może ktoś będzie wiedział co zrobić, bo nie mam już siły do tej ku@#y.
Składałem sobie ostatnio nowy komputer. Wszystkie podzespoły na miejscu, podpięte. Odpalam i monitor nie działa, w sensie nie widzi sygnału z komputera. Nie mam jak wejść do biosu, ani zainstalować systemu.
Na początku myślałem że może coś źle zrobiłem przy montażu, ale sprawdziłem 10 razy i jest ok. Potem wyczytałem że to może być wina nie zaktualizowanego biosu na płycie głównej. Więc podrzuciłem kompa do serwisu żeby mi zaktualizowali. W serwisie typ podpina pod swój monitor, odpala komputer i wszystko startuje normalnie, jego monitor wyświetla obraz i wszystko działa. Zaktualizował mi bios i jadę z komputerem do domu. W domu podpinam i dalej jeden wielki chu#, jakby kabel hdmi nie był wpięty. Podpinam więc monitor tak samo przez ten sam kabel hdmi do swojego starego kompa i działa normalnie. Jedynie na tym nowym sprzęcie, bez systemu, w ogóle go nie wykrywa. Monitor to Samsung Space.
#komputery #pytanie #naprawa #pcmasterrace
  • 10
@heptagram: Karta zintegrowana czy dedykowana? Jakieś dodatkowe wejścia oprócz HDMI?

Mam nadzieję, że jeśli masz kartę dedykowaną to podłączasz kabel do karty a nie do płyty głównej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@balrog84 @Amasugiru Karta to Gigabyte GeForce GTX 1060 6GB. Płyta głowna to MSI Tomahawk B550, ale nie podepnę pod nią monitora bo na Ryzenie nie ma zintegrowanej grafiki. Na GF są tylko wejścia 1 hdmi, 1 dvi i 3 displayporty, ale z monitora odchodzi mi tylko kabel hdmi, który jest podpięty do jedynego takiego wyjścia na karcie graficznej.
@Amasugiru: Jest mini-dispalyport, tyle tylko że nie mam do niego kabla. Póki co pożyczyłem od kolegi jakiś stary gruzowaty monitor i działa bez problemu na hdmi. Zobaczę jak sprawa będzie się mieć po instalacji systemu.
@balrog84: @Amasugiru: Problem rozwiązany. Zainstalowałem system korzystając z monitora kumpla. Po przepięciu swojego monitora komputer dalej go nie wykrywał. Zaktualizowałem więc sterowniki do GeForce i wtedy magicznie monitor już działa normalnie.
@balrog84: Tak. UEFI chyba od początku działało ok, teraz też wchodzę tam bez problemu. Jedynie monitor nie mając wcześniej sterowników od karty graficznej nie odbierał sygnału. Pierwszy raz się spotkałem z czymś takim.