Wpis z mikrobloga

Żeby poruszać się 125ccm na kat B trzeba mieć prawko co najmniej 3 lata (imo trochę bez sensu ale cóż ¯\_(ツ)_/¯ ). Wie ktoś jak to wygląda w praktyce? Jak pojadę z prawkiem z krótszym stażem i mnie zatrzymają, to raczej nie będą liczyć ile mam już te prawko i machną ręką, czy przyczepią się?

#motocykle
  • 23
  • Odpowiedz
125ccm na kat B trzeba mieć prawko co najmniej 3 lata (imo trochę bez sensu ale cóż ¯_(ツ)_/¯ ). Wie ktoś jak to wygląda w praktyce? Jak pojadę z prawkiem z krótszym stażem i

@jaQu_: obecnie to musisz mieć mega pecha żeby Cię policja zatrzymała
  • Odpowiedz
@liminal: wiesz, jak ktoś jedzie np. ciężarówką i nie ma wbitego C, to rzuca się to w oczy. Ale jak jedziesz 125 to policjant musi zobaczyć kiedy zrobiłeś kategorię B. Pytam, bo może jest to martwy przepis i mało jaki policjant zwraca uwagę na to czy masz prawko rok, czy pięć
  • Odpowiedz
@PanKracy582:

dlaczego, co ci się tu nie podoba?

Bo jeżdżąc samochodem nie zdobywasz umiejętności jazdy motocyklem, a 125ccm nie jest nie wiadomo jak trudne do opanowania jak masz rozum w głowie
  • Odpowiedz
@jaQu_: To dla nich darmowa kasa z mandatów więc masz 99% szans że będzie mandat i prowadzenie motocykla pieszo (przynajmniej dopóki patrzą). Dodatkowo w razie spowodowania kolizji jeżdżąc bez formalnych uprawnień masz #!$%@? ale to oczywiste.
  • Odpowiedz
Bo jeżdżąc samochodem nie zdobywasz umiejętności jazdy motocyklem, a 125ccm nie jest nie wiadomo jak trudne do opanowania jak masz rozum w głowie

@jaQu_:
ale wiesz, że nie chodzi o 'opanowanie 125ccm' prawda?
  • Odpowiedz
obecnie to musisz mieć mega pecha

@ulsterboy: @jaQu_: chyba jak chce jeździć wiejskimi bocznymi drogami. Mam porównanie z autem i mimo, że motocyklem robię 1/100 tego co na 4 kołach, to kontrole mam co chwilę. Praktycznie zawsze jak stoi patrol przy drodze, to zgarniają mnie na bok, chyba, że są wyjątkowo zajęci.
A policjanci raczej potrafią dodać 3 do roku zdania prawka, więc bez mandatu się nie obejdzie,
  • Odpowiedz
@apee: Ja tam koło siebie mam wrażenie, że policja praktycznie ignoruje jednoślady, a bardziej kontroluje samochody ale to może być akurat taki przypadek. Oczywiście są też specjalne akcje i miejsca, w których kontrolują właściwie tylko jednoślady.
  • Odpowiedz
@apee: z ciekawości, gdzie jeździsz / mieszkasz i czym jeździsz bo ja mijałem patrole dziesiątki razy i nigdy nie miałem kontroli ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@WszystkieFajneLoginySaZajete: sprawa z OC i ogólnie odpowiedzialnością przy wypadku/kolizji jest oczywista, pytanie było głównie z ciekawości. Jeżeli już jeżdżę to praktycznie tylko po polnych drogach na różnych zadupiach, póki nie mam odpowiedniej kategorii
  • Odpowiedz