Wpis z mikrobloga

Witam Mireczków, przychodzę z nietypowym problemem. Mam od rodziców z ich domu 7 letnią kuchenkę gazowo-elektryczną amica która przez rok stała nieużywana. W styczniu robiłem remont mojego mieszkania gdzie cała instalacja elektryczna w kuchni została wymieniona. Przy podłączaniu kuchenki do prądu wywalało bezpiecznik, zadzwoniłem po serwisanta, gość wymienił grzałkę górną i od termoobiegu, po wpięciu do gniazdka wszystko chodzi tzn grzałka nagrzewa, zegar, programy do pieczenia itp i teraz najlepsze ... wystarczy tylko podłączyć węża od gazu i kuchenka nadal wywala bezpiecznik różnicowy na mieszkaniu. Próbowaliśmy na dwóch różnych gniazdkach i za każdym razem jest to samo - kuchenka bez podłączonego gazu - wszystko śmiga, podłączony wąż od gazu - wywala różnicówkę po wpięciu do gniazdka. Facet z serwisu rozłożył ręce i powiedział że przez 20 lat pracy nie spotkał się z takim przypadkiem.....miał ktoś podobny problem? Czy przypadek jest na tyle ciekawy że nadaje się na forum #elektroda ?( ͡º ͜ʖ͡º)

#elektryka #budownictwo
  • 27
  • Odpowiedz
@Syko: neutralny gdzieś dotyka do obudowy, ktoś kiedyś odciął PE żeby różnicowki nie wywalało, a tu zaskoczenie i wymyślili metalowe węże do gazu następuje połączenie neutralnego z uziemieniem i wywala różnicowke
  • Odpowiedz
@wypokowy_expert: w styczniu w całym mieszkaniu została wymieniona instalacja elektryczna od tego czasu nikt przy niej nie majstrował. Wcześniej były bezpieczniki topikowe.
  • Odpowiedz
@wypokowy_expert: @wypokowy_expert: w styczniu w całym mieszkaniu została wymieniona instalacja elektryczna od tego czasu nikt przy niej nie majstrował. Wcześniej były bezpieczniki topikowe. Próbowaliśmy przy kuchence wystawionej na srodek kuchni gdzie nie ma styku z niczym innym i jest to samo.
  • Odpowiedz
@Syko: Spotkałem się z podłączeniem fazy pod bolec uziemienia. #!$%@?ło każdego kto dotknął zlewu i kuchenki jednocześnie
  • Odpowiedz
@Syko: 100% połączenie PE nawet do fazy (ocziwiscie nie tej za tą roznicowką) nie spowoduje zadziałania różnicowki, wywali tylko zabezpieczenie gdzie indziej.
Dobry elektryk zaraz znajdzie problem w kuchence. Masz choc zwykły multimetr?
  • Odpowiedz
@wypokowy_expert: nie, ale jutro ma być ten sam facet wymontować te nowe grzałki i on ma. Zapytałem go co dalej to rozłożył ręce i powiedział żebym się rozglądał na nową kuchenką
  • Odpowiedz