Aktywne Wpisy
nalogowiec +1218
W nawiązaniu do mojego poprzedniego wpisu --> https://wykop.pl/wpis/76945033/https-www-otodom-pl-pl-oferta-cena-do-jutragaraz-4
Miałem zawołać plusujących na drugi dzień, ale pomyślałem, że zobaczymy jak się sprawa będzie miała po tygodniu - a te 7 dni mija akurat dziś ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Mieszkanie nadal wisi z dopiskiem, że cena obowiązuje do jutra, przy czym - co ciekawe - przedwczoraj została ona obniżona o 5900 pln (174 pln/m2) ¯\(ツ)/¯ dodatkowo deweloper zrezygnował z opłaty za garaż i zamiast poprzednio żądanej ceny 4000 pln dodaje go przy zakupie
Miałem zawołać plusujących na drugi dzień, ale pomyślałem, że zobaczymy jak się sprawa będzie miała po tygodniu - a te 7 dni mija akurat dziś ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Mieszkanie nadal wisi z dopiskiem, że cena obowiązuje do jutra, przy czym - co ciekawe - przedwczoraj została ona obniżona o 5900 pln (174 pln/m2) ¯\(ツ)/¯ dodatkowo deweloper zrezygnował z opłaty za garaż i zamiast poprzednio żądanej ceny 4000 pln dodaje go przy zakupie
Koziom +158
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Tytuł: Klasztor
Autor: Zachar Prilepin
Gatunek: powieść historyczna
ISBN: 978-83-7976-431-0
Ocena: ★★★★★★★★★☆
Tytułowy klasztor to średniowieczny monastyr na Wyspach Sołowieckich, który stał się jednym z pierwszych łagrów - sowieckich obozów pracy. Artiom Goriainow, główny bohater powieści trafia tam skazany za zabicie ojca. W obozie poznaje Galinę, która jest kochanką Eichmanisa, kierownika obozu.
Wydawałoby się, że w literaturze łagrowej zostało powiedziane już wszystko. Prilepin udowadnia, że jednak tak nie jest. Tak, książkę "ciężko" się czyta ze względu na poruszany temat. Mamy tu znęcanie się na więźniami, upadlanie ludzi, głodzenie oraz tortury. Jednak na pierwszy plan wybijają się sylwetki bohaterów powieści, z których większość została oparta na prawdziwych osobach (np. pierwowzorem Artioma jest pradziadek autora). Poza katorżniczą pracą i prozą życia w łagrze mamy świetne portrety psychologiczne postaci, delikatnie rodzące się uczucie, wolę przeżycia (ale nie za wszelką cenę,) i bohatera, który ma naprawdę niesamowite szczęście, i co chwila je wystawia na próbę.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #czytajzwykopem #ksiazki #literaturarosyjska