Aktywne Wpisy
calban +720
#powodz
Pytanie do ekspertów, dlaczego nie używamy elektrycznych samochodów podczas akcji ratunkowej tylko stare Stary 266? Mam nadzieję że jak będzie podobna sytuacja w Krakowie czy Warszawie to do strefy czystego powietrza będą wpuszczane tylko elektryczne w takiej sytuacji.
Pytanie do ekspertów, dlaczego nie używamy elektrycznych samochodów podczas akcji ratunkowej tylko stare Stary 266? Mam nadzieję że jak będzie podobna sytuacja w Krakowie czy Warszawie to do strefy czystego powietrza będą wpuszczane tylko elektryczne w takiej sytuacji.
lorquu +448
#powodz No tak bo czasu było mało żeby s--------c…
Dziś chcialbym troche napisac o problemach (a wlasciwie o jednym) związanych z hodowla mrowek.
#carebaradiversa posiadaja raczej duza kolonie. Ofc duza kolonia to pojecie wzgledne, zalezne od gatunku oraz hodowcy. Dla mnie duza kolonia zaczyna się juz od 5k, bo taka ilosc robotnic jest juz problematyczna. Oczywiscie brak ostrej granicy, ale to taka moja umowna wartosc:)
Tak więc duza kolonia potrzebuje duzo miejsca. Zarówno dużego gniazda, jak i areny. Jesli mowimy o gniezdzie to sprawa jest nieco bardziej skomplikowana ponieważ tak jak z ludzkimi miastami wymagana jest przestrzen scisle przeznaczona do wychowywania nowych pokoleń, jak również część gniazda która bedzie pelnic rolę pozostalej infrastruktury (o różnym przeznaczeniu). Wydawac by się wiec moglo, ze stosujac gniazda naturalne (ziemne) powinny byc one maksymalnie wykorzystane. Co to znaczy maksymalnie? 100%? Ktoś mądry powie pewnie że 100% to na pewno nie. No ale ile? Nikt tego niestety nie okreslil ale widzę że w sytuacji, w ktorej same komory przeznaczone do wychowywania robotnic zajmuja 25% objetosci gniazda kolonia narazona jest na ciagle zawalanie sie gniazda. Aktualnie u moich zawalilo sie dosc mocno:/ no alr coz poradzę teraz. Dlatego przygotowujac następne wieksze gniazdo uwzgledniam juz konstrukcje wsporcza. Nie zajmie zbyt duzo miejsca, bo wykonalem ja zw szkla 2mm gr. :)
Na dniach bede je testowal:) mysle ze do soboty powinienem je podlaczyc.
Zdjecie calego gniazda w komentarzu.
#terrarystyka
#mrowki
#formikarium