@Cointreau: gruba akcja, chyba trzeba będzie się przeprosić z linuxem po raz 2137 i jednak przebrnąć przez katorgę walki z rzeczami, które na windzie po prostu działają.
@Cointreau: spoko link, jednak znów - ludzie którzy cenią sobie prywatność wybiorą coraz lepsze dystrybucję Linuksa, ludzie którzy wolą wygodę i nie przeszkadza im vendor - Windowsy / maci
@ZaQ_1: A z jakimi rzeczami masz problem? pytam czysto z ciekawości bez żadnych uprzedzeń, używam ubuntu na 2 komputerach (dell optiplex i dell latitiude) i tam wszystko rusza od kopa, sterowniki do wszystkiego są od razu po instalacji i wszystko działa jak należy. Myślę, że może dlatego to działa dobrze, bo dell oficjalnie sprzedawał te komputery także z systemem ubuntu.
@pielegniarzzbigniew: - Obsługa drukarki podłączonej do modemu netii. Drukarka zwykła usb, a modem netii ma opcję print serwera. Na windzie podłączam przez usb, instalują się sterowniki, podłączam do modemu, wklepuję adres w windzie i gitara. Na linuxie nic nie działa. Znalazłem kilka wątków ludzi z identycznym problem i za każdym razem wniosek był taki, że nie da się.
- Modelowanie 3d. Na windzie jest fusion360 - potężny i łatwy w obsłudze. Na linuxie freecad, którego używanie to totalna katorga. Jest jeszcze blender ale tu z kolei duży próg wejścia, a nie czuję aż tak dużej presji żeby zacisnąć zęby i grindować tutoriale.
-Problemy z dźwiękiem. U mnie za monitor robi telewizor więc dźwięk idzie po hdmi. Na linuxie po wybudzeniu ekranu dźwięk znika i pomaga jedynie odłączenie i podłączenie kabla. Strasznie upierdliwe, a możliwe że także niezbyt bezpieczne dla karty graficznej. Jakieś fikołki z ubijaniem pulse audio
https://secret.club/2021/06/28/windows11-tpms.html
Komentarz usunięty przez moderatora
- Obsługa drukarki podłączonej do modemu netii. Drukarka zwykła usb, a modem netii ma opcję print serwera. Na windzie podłączam przez usb, instalują się sterowniki, podłączam do modemu, wklepuję adres w windzie i gitara. Na linuxie nic nie działa. Znalazłem kilka wątków ludzi z identycznym problem i za każdym razem wniosek był taki, że nie da się.
- Modelowanie 3d. Na windzie jest fusion360 - potężny i łatwy w obsłudze. Na linuxie freecad, którego używanie to totalna katorga. Jest jeszcze blender ale tu z kolei duży próg wejścia, a nie czuję aż tak dużej presji żeby zacisnąć zęby i grindować tutoriale.
-Problemy z dźwiękiem. U mnie za monitor robi telewizor więc dźwięk idzie po hdmi. Na linuxie po wybudzeniu ekranu dźwięk znika i pomaga jedynie odłączenie i podłączenie kabla. Strasznie upierdliwe, a możliwe że także niezbyt bezpieczne dla karty graficznej. Jakieś fikołki z ubijaniem pulse audio