Wpis z mikrobloga

Jakaś darmowa alternatywa dla NetBeansa, nie-Eclipse do PHP? Ideałem jest PHP Storm, ale nie jest darmowy. Co powinno mieć:

1. W pełni konfigurowalne skróty, ideałem byłby eksport obłożenia z NetBeans lub predefiniowana opcja "netbeans-like"

2. Wsparcie dla CVS (SVN, GIT)

3. Nawigator pokazujący metody z klas rodziców

4. Możliwość ustawienia całego IDE, a nie tylko edytora do trybu "dark" (chociaż bez tego bym przeżył)

#php
  • 18
@cysioland: Ja polecam uruchamiać z dużym zarezerwowanym obszarem ram już na starcie (linia poleceń) + katalog cachu na RAMDisk - w takim układzie jestem zadowolony nawet z prędkości, choć wiadomo mogło by być szybciej
@hbpitero: pkt. 3 + brak autoaktualizacji do kolejnej wersji major + z czepialstwa: brak wsparcia dla PSR (tak, mogę ustawić na piechotę wszystko, ale nie chce mi się przy każdej nowej wersji major)

@cysioland : akurat to mi nie przeszkadza
@adrael: a nie, sorry, po archiwalnych wypowiedziach widzę, że załapałem się na 75% off :D no tak, to było szaleństwo wtedy, serwery im padły i dostałem klucz po kilku dniach :D
@adrael: SublimeText - z tym że wymagane przez Ciebie funkcje uzyskujesz przez zainstalowanie poszczególnych dodatków. (google: SublimeText php addons) - ja się przesiadałem w takiej kolejności: notepad++ => eclipse => netbeans => sublime text 2

I jak na razie zostaje przy sublime text. Ma swoje wady ale mi nie przeszkadzają.
@JareQ: Sublime Text may be downloaded and evaluated for free, however a license must be purchased for continued use. A ja szukam IDE do firmy i to raczej dużej niż małej, więc takie myki nie wchodzą w grę. Nic to, w takim razie zapewne zakupimy Php Storm. Szkoda w sumie.