Wpis z mikrobloga

Dostałem wczoraj mandat za parkowanie w centrum #poznan bo zabrakło środków na skycashu. W południe jeszcze był za wycieraczką, ale nie mogłem tam iść i dopiero wieczorem chciałem go zapłacić, ale zniknął...Czy kara została odwołana? Teoretycznie jest on u kogoś na instastory i dało by się z niego coś odczytać, ale w praktyce gdyby nie był to mógłbym podejść do auta i potraktować sytuację tak jakby go nie było - bo ostatecznie nie było. #prawojazdy #polska #strazmiejska
  • 13
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@jerzalke:

ale ja chcę zapłacić. Tylko przyszedłem wtedy kiedy mogłem i tego już nie było.

No to zapłać, w czym problem. Chyba, że nie wiesz jak, wtedy poproś kogoś dorosłego o pomoc ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 41
@jerzalke: jak w dobie internetu nie potrafisz znaleźć kontaktu do instytucji, która obsługuje takie rzeczy w twoim mieście, to zostaje już tylko zaparkować w tym samym miejscu i czekać w aucie aż przyjdą wystawić drugi mandat. Wtedy będziesz mógł zapytać u źródła ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@jerzalke: wydaje mi się, że to było wezwanie do stawienia się na komisariat straży miejskiej, czy do miejsca skąd mandat został wystawiony. Nie można wystawić mandatu na pojazd, tylko na kierowcę. Najpierw muszą ustalić kto prowadził pojazd. Nie wiem do końca jak to działa, ale jak chcesz mieć czyste konto, to zadzwoniłbym na straż miejską.
  • Odpowiedz
@Klaszczer: Nie znam miasta w którym straż miejska zajmowałaby się strefą płatnego parkowania. Straż miejska jest od kwestii związanych z nieprawidłowym parkowaniem, ale od strony prawnej, niezgodnej z prawem o ruchu drogowym, tj. za zakazem, na skrzyżowaniu, na przejściu dla pieszych itp. Tutaj chodzi o opłatę parkingową, a właściwie jej brak - tym zajmują się albo zarządcy drogi albo prywatne firmy w imieniu zarządców. Za to nie dostajesz mandatu, tylko
  • Odpowiedz
@xTortox: no piszę przecież, że nie wiem jak to działa do końca, bo na razie udało mi się tylko raz dostać wezwanie na straż miejską, ale to faktycznie było za wjazd pod zakaz, który był przysłonięty busem jak jechałem i "wszyscy" tam jechali czyli wykroczenie w ruchu drogowym. W takim razie chyba ZDM się tym zajmuje i tam bym szukał informacji.
  • Odpowiedz
@xTortox: ej faktycznie, kiedyś tam dostałem blokadę ale od straży, ale teraz sobie przypomniałem że to inny rodzaj "usługi" bo wtedy stałem na zakazie.
@jadalny_kasztan: no nic, w takim razie jednak do nich zadzwonię. Ale w piątek, żeby potrzymać ich w niepewności ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz