Aktywne Wpisy

WielkiNos +51
Wiedzieliście, że są ludzie wyrzucający książki na śmietnik? Bo ja nie wiedziałam. Dla mnie to niewyobrażalne.
#ksiazki #gdansk #bekazpodludzi
#ksiazki #gdansk #bekazpodludzi
źródło: temp_file6624736783794313526
Pobierz
Tortcebulowy +119
źródło: FB_IMG_1713073104021
Pobierz

1968 rok, półfinał euro Włoch z ZSRR kończy się remisem. Nie było jeszcze wtedy karnych, o zwycięstwie (dojściu do finału) decydował wspomniany rzut monetą.
Najpierw był problem z wyznaczeniem sędziego rzucającego monetą - nikt nie chciał się tego podjąć. W końcu wzięli do tego jakiegoś delegata z UEFA.
Potem był problem z wyznaczeniem samej monety. Delegat był z Hiszpanii, zaproponował rzut ojczystą walutą, ale na to Ruscy nie chcieli się zgodzić. Na dolara amerykańskiego jeszcze bardziej agresywnie zareagowali. Zgodzili się na rubla, ale tutaj z kolei opór postawili Włosi. Ostatecznie uznano walutę holenderską za rozsądny kompromis.
Sam rzut monetą miał się odbyć za zamknietymi drzwiami, bez obecności mediów, a wyłącznie z przedstawicielami drużyn. Włosi wybrali reszkę, a Ruscy orła. Rzucono monetą, a ta... wypadła za drzwi. Zgodzono się powtórzyć rzut i wypadła reszka - Włosi awansowali do finału.
Odnaleziono potem tą monetę z pierwszego rzutu - wypadł na niej orzeł.
#mecz
@waro: A ktos wyjasnnil tei debilowi co rzucal ze "rzut moneta" to nie to samo co rzut pilka w "bejzbolu"?