Wpis z mikrobloga

W skrócie: szukam jakiegoś serwera NAS z banalną obsługą i najbardziej podstawową funkcjonalnością - scentralizowana baza plików dla wielu urządzeń + dostęp do nich przez "chmurę". Możliwość przekazywania plików znajomym.

Dłuższa wersja: Jakiś czas temu postawiłem w domu serwer NAS po tym jak doszedłem do wniosku, że nie panuję już nad porządkiem w plikach. A to z powodu zbyt wielu urządzeń do ogarnięcia w gospodarstwie. Zdecydowałem się na qnap TS-230 i z przykrością stwierdzam, że nie jestem zadowolony. Poza tym, że jest to zdecydowany przerost formy nad treścią w usługach domowych, to nawet chcąc korzystać tylko z jego podstawowych funkcjonalności obsługa jest stanowczo zbyt skomplikowana. I to nawet jak na osobę dobrze ogarniętą technicznie, choć może nie biegłą w tej dziedzinie.

Mimo wszystko jakoś przebrnąłem przez proces konfiguracji i doprowadziłem do takiego stanu jakiego oczekiwałem. Niestety, próbując się dzisiaj zalogować przez przeglądarkę, po komunikacie "ładuję" dostałem niebieski ekran (samo tło, bez menu) i koniec. Temat dość szeroko opisany na forum, jeszcze nie wszystkie opcje przetestowałem. Nie mniej - nawet jeśli przywrócę go do normalnego funkcjonowania to stwierdzam że nie chcę z nim zostawać na dłużej. Raz na pół roku lub rzadziej potrzebuję się zalogować i coś zmienić i nie mam ochoty za każdym razem otwierać przewodu doktorskiego z tego jak to wszystko działa (a po miesiącu nie pamiętam już nic z tego co robiłem wcześniej).

Pytanie więc takie samo jak z wersji skróconej: poleci ktoś coś bardziej intuicyjnego niż qnap, bez żadnych wodotrysków? Wcześniej odrzucałem opcje jednodyskowe, teraz już niekoniecznie. A co sądzicie np. o WD My Cloud? Np. EX2 Ultra?

#nas #chmura #qnap #synology
  • 4
@random2o: są dwa (albo 3?) przeciwwskazania:
- ograniczenie transferu do prędkości internetu, która w moim przypadku nie jest zbyt imponująca. To stwarza problem z dużymi plikami (a w sieci domowej mam wszystko po GB ethernet / Wi-Fi AC)
- trzeba trzymać te pliki "u kogoś" i być zdanym na jego łaskę lub niełaskę
- mam kilku "nietechnicznych" użytkowników i muszę także panować nad ich bałaganem. Prościej chyba na jednym serwerze niż
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@majk_emigrant: mam postawiona na nim całą firmę, bazy danych, aplikacje, bitwarden, virtualki więc moim zdaniem jak najbardziej do profesjonalnych zastosowań się powinien nadać.