Wpis z mikrobloga

Siemka mirki mam mały problem, a z racji tego, że w świecie rowerów jestem nowy ( od tego sezonu ) nie mam bladego pojęcia co może być grane.

Kupiłem rower MTB z przerzutka tylną Shimano Deore 6100 12sp, kaseta/wolnobieg Shimano Deore 6100 10/51
Rower po kupnie oddałem do serwisu tak na wszelki wypadek na taki "przegląd", czy wszystko jest dobrze poregulowane itp, bo nie chciałem rozwalić sprzętu, na którym się nie znam. Powiedzieli, że podregulowali przerzutke i ogólnie jest spoko. Dwa dni później jechałem leśną ścieżką i przymierzałem się do wyprzedzenia dwóch osób. Musiałem zwolnić, żeby przepuścić osoby jadące z naprzeciwka i kiedy przymierzałem się do wyprzedzania stanąłem na pedałach i z "dużą" mocą zacząłem pedałować. Z łańcuchem? stało się coś dziwnego, nie wiem jak to opisać. Tak jakby ślizgał mi się po ząbkach i wskakiwał co kilka ząbków. Od razu usiadłem i na spokojnie pedałowałem i było ok. Dzisiaj, czyli około tygodnia po tym zdarzeniu przestałem móc jeźdić na ósmym biegu. Łańcuch albo właśnie "przeskakuje" o kilka ząbków - przynajmniej takie mam wrażenie, albo spada na dziewiąty bieg. Pomyślałem sobie, że może źle wyczyściłem kasetę parę dni temu i cały syf spłynął na te najmniejsze zębatki w efekcie czego łańcuch mógl się tam ślizgać, więc dziś umyłem kasetę pianką na błysk. Łańcuch oczyściłem z zewnątrz z "syfu" i kółeczka od przerzutki. Wsiadłem na jazdę próbną i bez zmian.

W internecie wyczytałem, że tak się dzieje kiedy ząbki w kasecie są już na tyle zajechane, że łańcuch się po nich ślizga, ale ja jeżdżę raczej spokojnie i też nie mam ciężkiej nogi. Tak jak pisałem przejechałem dopiero 200km albo nawet i mniej. Ot - amator jeździ sobie po lesie i tyle. Czy ktoś z bardziej doświadczonych mirków mógłby mi coś doradzić gdzie szukać przyczyny ?

Za wszelkie podpowiedzi serdecznie dziękuję
#rower
  • 9
@Heidi12: z opisu można powiedzieć, że albo coś jest nie tak z łańcuchem, albo przerzutka jest źle ustawiona. Najlepiej podjedź do serwisu niech sprawdzą. Jak nie chcesz do tego poprzedniego, do jakiegoś dobrego w okolicy spokojnie możesz podjechać.
@Heidi12 a może masz właśnie źle ustawioną przerzutkę i łańcuch skacze pomiędzy zębatkami? Pokombinowałbym z linką, jeśli zęby są ok i łańcuch nie wyciągnięty.

A taki serwis to polecam samemu robić. To nie jest fizyka kwantowa i większość napraw/kontroli/wymian da radę ogarnąć. Trzeba się zaopatrzyć w zestaw podstawowych narzędzi i trochę czasu na tutoriale z yt.
@Heidi12: nie jest możliwe, żebyś tak szybko zajechał kasetę. To znaczy wszystko jest możliwe ale niezwykle mało prawdopodobne. Jesteś pewien, że łańcuch nie spada na zębatkę niżej? Kasety 12 rzędowe są dość wrażliwe na jakość regulacji i o ile przy przyłożeniu niskiej siły może być wszystko git, to po przyłożeniu większej mocy na korby łańcuch potrafi tańczyć na sąsiedniej zębatce.