Wpis z mikrobloga

@kamil-wasniewski: Prawie tak jak by magiczne reformy Balcerowicza zwyczajnie nie zadziałały i dopiero unijna kroplówka zaczeła ciągnąc Polske do góry. Ale nie mów tego wykopowym kapitalistom od wolnego rynku ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@LebronAntetokounmpo: a najciekawsze w tym wszystkim jest to że kraje które naprawde zaliczyły ostry rozwój oparły go na centralnym planowaniu, ochronie własnego rynku i współpracy państwa z oligarchią (Chiny, Japonia, Korea
  • Odpowiedz
@Towarzysz_Moskvin: w naszej transformacji przede wszystkim brakowało elementu transferu wiedzy. Azjaci bardzo szybko postawili na R&D często nawet nie do końca czystymi metodami jak kradzież technologii (szczególnie Korea i Chiny). U nas na początku lat 90 trzeba było z zachodem podyskutować w tym temacie, bo zostaliśmy w tyle przez żelazną kurtynę.

współpracy państwa z oligarchią

@Towarzysz_Moskvin: oj, Ukraina, Rosja też istnieją xd
Poza tym w Chinach nie było
  • Odpowiedz
@LebronAntetokounmpo: W polskiej transformacji zabrakło przede wszystkim ochrony własnego przemysłu i rynku. Polski przemysł pomimo zacofania technologicznego był na o wiele wyższym poziomie jak ten w Chinach czy Korei kiedy te zaczynały pompować rozwój. Po reformach Balceroeicza nie było (i dalej nie ma) nawet do czego tych hipotetycznych technologii transferować ¯\_(ツ)_/¯

Co do Chin to tam od zawsze istniała oligarchia i rządy komunistów nie byłu tu żadnym wyjątkiem. W latach
  • Odpowiedz
Dzisiaj mało kto zdaje sobie z tego sprawę, że tzw.plan Balcerowicza doprowadził do kompletnego rozpadu finansów publicznych. Doszło do drukowania pustych pieniędzy. Nie było wiadomo, ile tak naprawę wynosi nadwyżka pustego pieniądza w gospodarce. I z tym przede wszystkim mój rząd musiał sobie poradzić. I to się udało. Na ten sukces nikt obecnie specjalnie nie zwraca uwagi, bowiem w świadomości historycznej rząd mój utrwalił się w związku z pewnymi posunięciami stricte politycznymi.
  • Odpowiedz
Polski przemysł pomimo zacofania technologicznego był na o wiele wyższym poziomie jak ten w Chinach czy Korei kiedy te zaczynały pompować rozwój.

@Towarzysz_Moskvin: pytanie czy w naszym położeniu geograficznym byłoby możliwe skuteczne obronienie naszego rynku. Granica zachodnia ze wczesnych lat 90 to były dziki zachód, ludzie jeździli po całym RFNie i skupowali ile się dało używanego sprzętu.
  • Odpowiedz
@tmtm: następnym razem zanim zacytujesz Olszewskiego jako jakąś wyrocznie, polecam zapoznać się z tym. Był kłamliwą, cyniczną gnidą:

Pod koniec kwietnia 1988 r. Morawieckiego w słynnym areszcie na ulicy Rakowieckiej w Warszawie odwiedza mec. Jan Olszewski, obrońca opozycjonistów, późniejszy premier. Składa mu ofertę uzgodnioną z Kościołem i władzą: mogą z Kołodziejem wyjechać do Rzymu.

Początkowo się zgadzają, ale na lotnisku zmieniają zdanie i żądają powrotu do więzienia. Na Rakowieckiej Olszewski,
  • Odpowiedz
@LebronAntetokounmpo: Domyślam się, że tego też nie pamiętasz.

Ułatwiało to hochsztaplerom„przekręty” iście monstrualne, vide „numer” z zamrożeniem kursu dolara na półtora roku (1990-1991), przy równoczesnym, sięgającym 100% (!) bankowym oprocentowaniu kapitału złotówkowego. Zamrożenie było sekretne, ale dużo polskich i cudzoziemskich kombinatorów dostało „cynk”. Niebieski ptaki całego świata wpłaciły nad Wisłą złotówkami miliardy dolarów, a kilkanaście miesięcy później „wytransferowały” dwa i pół raza tyle (250%). Za ten „cud gospodarczy” cwaniacy Wschodu
  • Odpowiedz
@LebronAntetokounmpo: Wiesz sprzedał tyle książek, że wyborcza wygumkowała go z rankingu bestsellerów. Jechał ostro, a nie słyszałem, aby mu ktoś proces wytoczył.
Rozumiem, że pełne samokrytycyzmu "800 dni Balcerowicza", które notabene też posiadam, jest dla Ciebie źródłem prawdy objawionej. To okej.
  • Odpowiedz
@Towarzysz_Moskvin: u prof. Dudka czytałem, że stan techniczny polskiego przemysłu po latach 80 był tragiczny. Wiele maszyn niesprawnych, brak budżetu na serwis, który często był prowadzony przez firmy zachodnie (jak kupowano gotowe fabryki za Gierka nikt nie zadbał o to, aby serwisowanie zabezpieczyć), bardzo niska jakość produktu, jak i wydajność. Źródłem tych informacji był raport o przemyśle na zlecenie Mazowieckiego. Nie mam teraz książki przy sobie, ale jeśli jesteś zainteresowany,
  • Odpowiedz
@LebronAntetokounmpo: Jak najbardziej zgadzam się z faktem że po kryzysie lat 80tych stan przemysłu był bardzo zły. Pomimo wszystko modernizacja jest o wiele bardziej wskazana niż całkowita likwidacja.

Cześć by oczywiście padła ale oparcie gospodarki o inwestycje zagraniczne przy całkowitej likwidacji własnego zaplecza jest delikatnie mówiąc nierozsądne. No chyba że chodzi o szybkie wzbogacenie się.

Co do oligarchii takowa jak najbardziej powstała z połączenia solidaruchów i partyjnej nomenklatury. Zauważ jak
  • Odpowiedz