Wpis z mikrobloga

Mam taki murek, docelowo chce żeby był otynkowany, pytanie jak to zrobić po kolei. Najpierw usunąć co luźne później grunt. Czym to następnie wyrównać i jaki tynk na to nałożyć? Potrzebowałby instrukcje co, w jakiej kolejności i jakimi materiałami.

Odrębna sprawa to jak wykończyć górę murka bo jest podejrzenie ze przez nieszczelne fugi murek ciągnie wodę?

#remontujzwykopem #budownictwo
pablodesign - Mam taki murek, docelowo chce żeby był otynkowany, pytanie jak to zrobi...

źródło: comment_1622453112aVTPn8AVOkMcWeEW9N6ifs.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pablodesign: Ja bym proponował usunąć luźne zaprawy, uzupełnić braki w spoinach, zaprawą murarską zagruntować gruntem pod tynk, na to klej i siatka, a później jakiś cienkowarstwowy tynk. Jeśli chodzi o górę, to nie wiem co tam chcesz mieć, ale jeśli też płytki to i tak lepiej je wymienić, chyba, że dobrze się trzymają, to tylko fugi wymień.
  • Odpowiedz
@Bad_Sector: Odnosnie gory - jak szarpne mocniej plytki rekami to odejda. Docelowo tam chyba wleci jakias pergola drewniana zeby sie troche odgrodzic od sąsiada, wiec warto by bylo jakies mocowanie juz na etapie remontu przewidziec. Kafelki na gorze mi niepotrzebne, priorytetem jest zeby to bylo szczelne.
  • Odpowiedz
  • 1
@pablodesign jeśli ciągnie od dołu to bez hydroizolacji prędzej czy później tym odspoi. Chyba że zaciągniesz marmolitem jest mnie podatny na wilgoć (dlatego też często idzie np. na podmurówkę). Niektórzy twierdzą że trzeba mieć dryg to jego położenia - ale według mnie jak do każdego tynku cienkowarstwowego.
Fugi tak jak inni piszą: wydrap (dużo tego nie masz) i daj nowe np epoksydową - będzie wodoszczelna) na takich długościach nawet bez wprawy
  • Odpowiedz
@piiar: Od dolu właśnie nie powinien ciągnąć - na tarasie jest polozona posadzka z zywicy i prawdopodobnie na laczeniu tej zywicy z niewykonczonym murkiem cos tam podcieka pod zywice bo przy wiekszych deszczach pod tarasem potrafi byc mokro w jednym miejscu. Dlatego chce najpierw wykonczyc murek i pozniej patrzec co sie bedzie dalej działo.
  • Odpowiedz