Wpis z mikrobloga

No i sobie pojeździłem, tylna przerzutka zaczepiła o szprychy i mam shimano sphagetti limited edition, na szczęście szprych nie powycinało. Kupię raczej następne shimano. Czy pomiędzy acera czy alivio a xtr jest naprawdę taka przepaść jaka wynika z ceny?Zmienił ktoś sprzęt? Trochę szkoda mi kasy jak różnica jest niewielka, a ryzyko, że znów coś popsuję istnieje. Oczywiście marketingowo jest przepaść, ciekawe jak w praktyce #rower #shimano
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@FilipWWL: to że, przerzutke ci zerwalo moze byc spowodwane slabą regulacją lub jakims wadliwym hakiem przerzutki. Pomiedzy alivio, acera, a zwyklym deore jest przepaść, pozniej to juz troche cieniowania (odchudzanie) produktu.
  • Odpowiedz
@FilipWWL: Przepaść miedzy tymi co wymieniłeś jest, tez zmieniałem ostatnio tylna przerzutkę, z xtr na slx i znacznej różnicy nie ma, pare gram, które zawsze można schudnąć
  • Odpowiedz
@FilipWWL:
- Tourney przez długi czas niezbyt nadawał się do czegokolwiek innego jak jeżdżenie po asfalcie (tak, piszę o przerzutce MTB ( ͡° ͜ʖ ͡°))
- Następne grupy po pierwszym skoku mają racze powolną ewolucja, poprawianie stabilności, cichsze działanie, etc. Ogólnie nic wielkiego
- Rewolucja jest w SLX i części Deore, gdzie wchodzi sprzęgło. To już gigantyczna zmiana na rzecz stabilności łańcucha. Inny skok to np.
  • Odpowiedz
@FilipWWL: To nic powyżej Deore/SLX nie ma sensu. A jeśli jeździsz wyłącznie dla zmęczenia, a niekoniecznie poprawy osiągów to i wyżej niż Acera nie ma co wchodzić.
Przy czym lojalnie przypominam, że wymiana przerzutki może się wiązać ze zmianą ilości rzędów. A wtedy potrzebujesz nowej kasety i być może też korby (+1 rząd większość przyjmie, +2 już niekoniecznie).
  • Odpowiedz
  • 0
@Aramil: Raczej się zastanawiałem na zasadzie zamontuję bo mogę, a nie że potrzebuję. Na razie zamontowałem jakieś stare alivio, zobaczę czy nic się nie wydarzy, jak będzie ok, to wpadnie nowy łańcuch i deore. A jak będzie w dobrej cenie to slx.
  • Odpowiedz
@FilipWWL: Obecnie przeskok jest w Deore. Potem to już walka o gramy. (piszę o najnowszym Deore) Nowości zaczynają od XTR a potem schodzą szybko w dół do SLX a po jakimś czasie do Deore.

Niższe grupy to już przepaść jeśli jeździsz dużo albo ostro.
Generalnie jeżdżącym ostro odradzam wyżej niż Deore. Nie warto.
  • Odpowiedz