No i sobie pojeździłem, tylna przerzutka zaczepiła o szprychy i mam shimano sphagetti limited edition, na szczęście szprych nie powycinało. Kupię raczej następne shimano. Czy pomiędzy acera czy alivio a xtr jest naprawdę taka przepaść jaka wynika z ceny?Zmienił ktoś sprzęt? Trochę szkoda mi kasy jak różnica jest niewielka, a ryzyko, że znów coś popsuję istnieje. Oczywiście marketingowo jest przepaść, ciekawe jak w praktyce #rower #shimano
@FilipWWL: Przepaść miedzy tymi co wymieniłeś jest, tez zmieniałem ostatnio tylna przerzutkę, z xtr na slx i znacznej różnicy nie ma, pare gram, które zawsze można schudnąć
@FilipWWL: - Tourney przez długi czas niezbyt nadawał się do czegokolwiek innego jak jeżdżenie po asfalcie (tak, piszę o przerzutce MTB ( ͡°͜ʖ͡°)) - Następne grupy po pierwszym skoku mają racze powolną ewolucja, poprawianie stabilności, cichsze działanie, etc. Ogólnie nic wielkiego - Rewolucja jest w SLX i części Deore, gdzie wchodzi sprzęgło. To już gigantyczna zmiana na rzecz stabilności łańcucha. Inny skok to np.
@FilipWWL: To nic powyżej Deore/SLX nie ma sensu. A jeśli jeździsz wyłącznie dla zmęczenia, a niekoniecznie poprawy osiągów to i wyżej niż Acera nie ma co wchodzić. Przy czym lojalnie przypominam, że wymiana przerzutki może się wiązać ze zmianą ilości rzędów. A wtedy potrzebujesz nowej kasety i być może też korby (+1 rząd większość przyjmie, +2 już niekoniecznie).
@Aramil: Raczej się zastanawiałem na zasadzie zamontuję bo mogę, a nie że potrzebuję. Na razie zamontowałem jakieś stare alivio, zobaczę czy nic się nie wydarzy, jak będzie ok, to wpadnie nowy łańcuch i deore. A jak będzie w dobrej cenie to slx.
@FilipWWL: Obecnie przeskok jest w Deore. Potem to już walka o gramy. (piszę o najnowszym Deore) Nowości zaczynają od XTR a potem schodzą szybko w dół do SLX a po jakimś czasie do Deore.
Niższe grupy to już przepaść jeśli jeździsz dużo albo ostro. Generalnie jeżdżącym ostro odradzam wyżej niż Deore. Nie warto.
- Tourney przez długi czas niezbyt nadawał się do czegokolwiek innego jak jeżdżenie po asfalcie (tak, piszę o przerzutce MTB ( ͡° ͜ʖ ͡°))
- Następne grupy po pierwszym skoku mają racze powolną ewolucja, poprawianie stabilności, cichsze działanie, etc. Ogólnie nic wielkiego
- Rewolucja jest w SLX i części Deore, gdzie wchodzi sprzęgło. To już gigantyczna zmiana na rzecz stabilności łańcucha. Inny skok to np.
Przy czym lojalnie przypominam, że wymiana przerzutki może się wiązać ze zmianą ilości rzędów. A wtedy potrzebujesz nowej kasety i być może też korby (+1 rząd większość przyjmie, +2 już niekoniecznie).
Niższe grupy to już przepaść jeśli jeździsz dużo albo ostro.
Generalnie jeżdżącym ostro odradzam wyżej niż Deore. Nie warto.