Wpis z mikrobloga

Siema Mirasy,

Od niedawna stałem się szczęśliwym posiadaczem domu z działeczką. Chcę do okoła ogrodzenia zasadzić tuje a cała działka ma być tylko trawnikiem - bez żadnych krzewów, kwiatów, etc. Podłoże działki jest kiepskie - deweloper na glinę nawiózł cienka warstwę ziemi i posiał trawę która rośnie tutaj już od dwóch lat więc trochę szkoda mi jest to wszystko wywalać nastomiast jestem otwarty na sugestie.

To co jest dla mnie najważniejsze w tej chwili to wkopanie tuj + założenie nawodnienia. Myślę o lini kroplującej pod tuje i zraszacze na trawnik ale nie wiem jak to ogarnąć. Firmy ogrodnicze chcą 7-12k za założenie tego nawodnienia więc wykonam to sam. Wiem mniej więcej jak założyć to nawodnienie kropelkowe ale nie mam pojęcia jak to połączyć ze zraszaczami. Wszedłem na strone Gardena i tam wyklikałem sobie mój ogród - fotki w komentarzu - wyszło że mam założyć 14 zraszaczy.

Pomóżcie mirasy dobrą radą jak to zrobić żeby było dobrze.

#budowadomu #budujzwykopem #ogrodnictwo #remontujzwykopem #ogrod #dzialka #zrobtosam
Pobierz Leszek86 - Siema Mirasy,

Od niedawna stałem się szczęśliwym posiadaczem domu z dzi...
źródło: comment_1622110184rEwbps78wYHxXTJhHGcZ7V.jpg
  • 18
@Leszek86: zraszacze i ich zasięg to jedno, ale pamiętaj też o sekcjach, żebyś mógł np. bardziej nasłonecznione miejsca podlewać częściej/dłużej niż te zacienione. Oczywiście musisz zmierzyć ciśnienie żeby sprawdzić ile zraszaczy puścisz na jednej sekcji. W YT jest masa filmików jak mierzyć ciśnienie i jak montować zraszacze - Gardena jest spoko, bo jest bezproblemowa i prosta w obsłudze, ale jest dość droga. Niektóre np. złączki możesz dostać tańsze na Allegro. Ze
@size: a jak się dzieli sekcje? Rozumiem że idzie wąż z kranu i dochodzi do jakiegoś rozdzielnika, np elektrozaworów. A jak później sterować każda z sekcji i jak pod to podpiąć nawadnianie kropelkowe?
@Leszek86: każdą sekcję obsługuje jeden elektrozawór. Musisz mieć sterownik, który obsłuży tyle elektrozaworów ile masz sekcji (plus ewentualny zapas, ja sobie np. zostawiłem jeden elektrozawór wolny na podlewanie szklarni i teraz go używam w szklarni - mam dla niej osobną sekcję). U Ciebie na pewno co najmniej jedna sekcja może być na tuje, a ze dwie-trzy na trawnik (zależy od nasłonecznienia, ciśnienia wody itd.).
@Leszek86: rozdzielasz to takim kolektorem https://allegro.pl/oferta/kolektor-4-sekcje-zawory-zlaczka-rozdzielacz-1-6743896821 do tego wpinasz elektrozawory, ja mam np. takie https://allegro.pl/oferta/elektrozawor-100-hv-1-zawor-rain-bird-6717759393. Kabelki z elektrozaworów wypuszczasz do sterownika. W poprzednim poście pomyliłem się co do marki zraszaczy - polecam Rain Bird, a nie Hunter (to są konkurencyjne firmy) - ja mam takie https://allegro.pl/oferta/zraszacz-wynurzalny-3504-pc-rain-bird-4-6-10-7m-6829655745 i jestem mega zadowolony. Ale Ty musisz dobrać w zależności od ciśnienia i zasięgu. Zasięg może być "na oko", bo później dostrajasz go odpowiednimi dyszami.
@Leszek86: Aha, pamiętaj, że projektując kolektor warto zostawić sobie jeszcze jedną złączkę na podłączenie agregatu do przepchania instalacji przed zimą (chociaż jak masz kran to możesz też po prostu wpinać się tam).
@size: Brzmi całkiem prosto. Jeszcze raz powtórzę żeby się upewnić że dobrze zrozumiałęm:
1. od kranu prowadze przewód do kolektora
2. Kolektor wybieram taki na ile sekcji będzie u mnie potrzeba
3. Do kolektora podpinam elektrozawory
4. Nawodnienie kropelkowe tez wpinam pod jeden z tych elektorzaworów.
5. Elektrozawory podpinam pod sterownik i steruje sobie że np kropelkowe leci co noc a zraszacze od potrzeb
6. Do reszty kolektorow podpinam węże i
@size: Brzmi całkiem prosto. Jeszcze raz powtórzę żeby się upewnić że dobrze zrozumiałęm:

1. od kranu prowadze przewód do kolektora

Tak, przy okazji warto się zainteresować jak najszerszym wężem tutaj, czyli np. 3/4" wraz z końcówkami power jet; https://allegro.pl/oferta/white-line-przylacze-na-kran-gw-1-cal-power-jet-8327993251 - one są szersze od standardowego 1/2"

2. Kolektor wybieram taki na ile sekcji będzie u mnie potrzeba

Kolektory można ze sobą łączyć, więc tu masz pełną dowolność.

3. Do kolektora podpinam
@Leszek86: dobrze jest też zrobić taki montaż próbny, czyli złożyć całą instalację ale jej nie zakopywać, tylko usztywnić na ziemii i przytwierdzić rurę np. szpilkami do agrowłókniny. Puścić podlewanie każdej sekcji i sprawdzić jaki ma zasięg i czy jest szczelna. Być może potrzebne będą korekty, zmiany dysz, a możliwe że będziesz musiał przeprojektować daną sekcję - zawsze lepiej się o tym przekonać przed zakopaniem instalacji.
@Leszek86 decyzja o tym co chcesz mieć na działce należy do ciebie, ale ja odradzam rzędy z tui z każdej strony - 25 metrów monotonnej ściany z każdej strony może działać bardzo przygnębiająco. Polecam jakoś to zróżnicować, np. z jednej strony tuje z drugiej cis, z trzeciej laurowiśnia. A z tui polecam odmianę Brabant, wyjątkowo ładna ()