Wpis z mikrobloga

Mam taką rozkminę dlaczego Buffett, Gates i kilku innych ziomków tak hejtowali bitcoina (krypto) i przed nim „przestrzegali”. Chodzi o to, że rynkiem akcji mogą manipulować lub wręcz jest on pod nich ustawiony, tak jak w kasynie klient nie ma równych szans. Natomiast bitcoinem nie da się manipulować na poziomie instytucjonalnym, mogą tylko otwierać duże pozycje, coś napisać na twisterze/powiedzieć w tv.

A już najbardziej śmieszy mnie gadanie o używaniu bitcoina do prania pieniędzy, unikania podatków i wątpliwej moralności takiej inwestycji/jego używania xD.
#gielda #kryptowaluty
  • 9
@Corona_Beerus: Wątpię, żeby używali dźwigni, i żeby użycie dźwigni było możliwe przy bardzo dużych kwotach. Zresztą jeszcze do niedawna była mowa, że bitcoina nie da się łatwo shortować czy to się zmieniło?
@r4do5 hejtowali bo sa boomerami i tyle, dla nich to nowosc i ryzyko nie do zaakceptowania plus brak fundamentow, prosta sprawa. Obiektywne argumenty przeciw sa wystarczajace zeby widziec jak duze jest ryzyko, nie potrzeba do tego dorzucac teorii spiskowych :) ale jezeli ich potrzebujesz to generuj je dowoli, pamietaj jednak, ze to tylko Twoje, najpewniej mylne, projekcje.
@r4do5: wczoraj jak kurs leciał w dół to mi binance zamknęło Longi na margin callu. I nie mów mi że to nie jest sterowanie kursem, bo do poziomu zamknięcia jeszcze zostało. Tutaj jest lepiej bo można sterować kursem za czyjąś kasę.