Wpis z mikrobloga

#kryptowaluty Mam pytanko koledzy. Jeżeli np. kupiłem za 200 zł VET a potem wymieniłem na np. Cardano i sprzedałem te Cardano to od czego mam odjąć koszt uzyskania, od której? DZIĘKI!

A gdy kupiłem BNB, potem zamieniłem na Safemoon i Safemoon sprzedałem, od czego odejmuje?
Dzięki :()
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Arkooo: Liczysz wszystkie transakcje PLN/USD -> krypto i masz cały koszt, liczysz wszystkie krypto -> PLN/USD i masz cały przychód.
  • Odpowiedz
@inXe:
Czyli gdy np. kupiłem Vet za 100 pln i wymieniłem na Cardano i sprzedałem za X kwotę to to od tego 100zł, zgadza się?
ps. Dzięki kolego!
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@Arkooo: Tak, ale nie musisz pamiętać co za co kupiłeś i ci na co wymieniłeś. Wystarczy zsumować wszystkie koszty i wszystkie przychody. Jak kupisz ade za 100 PLN, sprzedasz za 50 bo kurs spadnie, i kupisz bnb za 100 ale sprzedasz za 300 bo kurs wzrośnie, to masz 200 zł kosztów i 350 przychodu, czyli płacisz podatek ze 150
  • Odpowiedz
Dzięki wielkie!
Jeszcze aby się upewnić. To znaczy, że gdy np. kupię Vet za 100zł to mogę je wymieniać na inne krypto ile razy chcę? A potem od tej stówki i tak i tak liczę? Dzięki raz jeszcze, miłego dnia!
  • Odpowiedz