Wpis z mikrobloga

Od razu piszę, że jestem całkowicie świeży, jeśli chodzi o hoi4.
Zacząłem grać Polską od 1936 r. Chcę się na początku skoncentrować na rozwoju gospodarki. Budowa fabryk cywilnych idzie strasznie wolno, ale chyba potrzebuję ich do budowy umocnień. Fabryki wojskowe idą szybciej, ale też trzeba się naczekać. Jak rozumiem przyspieszenie produkcji fabryk możliwe jest tylko przez cele narodowe i badania?
Równocześnie chcę też rozwinąć armię, więc zacząłem szkolić wszystkie dywizje jakie posiadam. Czy można szkolić wojsko ciągiem, bez przerw, czy trzeba dać im odpocząć, kiedy zaczynają się męczyć?
Zacząłem też szkolenie nowych dywizji i tutaj mam problem, bo w ogóle nie dociera do nich wyposażenie i nie mogą się tworzyć i nie wiem dlaczego.
Zacząłem też produkować artylerię z myślą o zmianie szablonu dywizji.
Jakieś porady na początek? Czy w ogóle na początku olać budowanie fabryk cywilnych? Co już zdążyłem skopać na wstępie? ( ͡ ͜ʖ ͡)

#hoi4
  • 16
  • Odpowiedz
@Riges: 2 lata przed początkiem wojny zacznij produkować fabryki wojskowe, dywizje się nie szkolą bo nie masz wyposażenia, pewnie priorytet masz ustawiony aby wyprodukowane wyposażenie najpierw trafiło do powstałych już dywizji, zobacz zdaje się w ostatniej zakładce u góry; logistyki ile sprzętku ci brakuje
  • Odpowiedz
niech gra polską to najprostszy kraj do nauki gry

@Hakunamatata57: xDDD no super grę będzie miał gość który pierwszy raz dotknął hoi4. Niemcy to kraj z dużym potencjałem i na łatwiejszych poziomach trudności spoko się na nim można uczyć. Najwyżej się gość poniesie w #!$%@? duże straty we francji
  • Odpowiedz
@Kanbodja: Tak, będzie grał niemcami, które jako major mają bardziej skomplikowaną rozgrywkę i po 15 minutach zniechęci się do gry bo nic nie ogarnia, zamast się wymądrzać to rozwiaż problemy o których pisze, bo na razie nic nie wnosisz do tematu.
  • Odpowiedz
@Riges: Jeżeli chcesz na początek zobaczyć jak działa rozwój gospodarki, handel czy szkolenie i produkcja to weź sobie np. Szwecję. Polska do 1940 dostaje łomot jeśli nieumiejętnie nią kierujesz, zazwyczaj trzeba bawić się w zmianę ideologii lub zawieranie paktów o nieagresji przy pomocy wywiadu, żeby przetrwać.
  • Odpowiedz
Tak, będzie grał niemcami, które jako major mają bardziej skomplikowaną rozgrywkę

@Hakunamatata57: o nie! Gość będzie musiał grać w grę zamiast patrzeć się na zapauzowaną mapę Europy. Nawet jeżeli poniesie porażkę to się czegoś nauczy. I nadal będzie on grał na najłatwiejszym państwie also hoi4 nie jest trudny na vanilli

zamast się wymądrzać to rozwiaż problemy o których pisze, bo na razie nic nie wnosisz do tematu.

Odniosłem się w
  • Odpowiedz
Fabryki wojskowe idą szybciej, ale też trzeba się naczekać. Jak rozumiem przyspieszenie produkcji fabryk możliwe jest tylko przez cele narodowe i badania?

@Riges: tak, choć jak masz dużo fabryk cywilnych, to możesz budować więcej na raz, o ile pamiętam jest max 10 fabryk na budowę, ale możesz mieć kilka jednocześnie. Jak nie masz nawet tych dziesięciu przeznaczonych na budowę, to odczujesz każdą kolejna.

Równocześnie chcę też rozwinąć armię, więc zacząłem szkolić wszystkie dywizje jakie posiadam. Czy można szkolić wojsko ciągiem, bez przerw, czy trzeba dać im odpocząć, kiedy zaczynają się
  • Odpowiedz
@Riges: Szkolenie dywizji jest tylko do poziomu Regular. Wyżej nie osiągniesz, zatem lepiej jest zaprzestać szkolenie, bo marnujesz tylko sprzęt, który mógłby pójść do nowych dywizji.
Jeśli chcesz grać Polską na początku to chyba najlepiej przejść na faszyzm i dołączyć do Osi. Wtedy skupisz się tylko na froncie wschodnim z pomocą Niemców, więc nie ma strachu. Robisz wtedy same dywizji piechoty (14 piech. i 4 art.) i lecisz do przodu.
  • Odpowiedz
via Android
  • 2
Dzięki wszystkim za porady ( ͡º ͜ʖ͡º) Faktycznie chyba póki co odpuszczę grę Polską i spróbuję Niemcami ogarnąć podstawy. Wyposażenie faktycznie musiało pójść na szkolenia i dlatego nie mogłem tworzyć nowych jednostek, a chciałem uzbierać doświadczenie na zmianę szablonu. Czy doświadczenie też wpada podczas tworzenia nowych dywizji?
@Kanbodja @Hakunamatata57 @RandomowyMetal @mindtravel @HetmanPolnyKoronny @Kowal04
  • Odpowiedz
@Riges: Szczerze to nie jestem orędownikiem zaczynania Niemcami, bo tam z kolei jest dużo rzeczy do ogarnięcia. Faszystowska Polska jest OK, Włochy są też OK. Niemcy zawsze uratują ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Riges: dużo zależy od GUI, a tego Ci nie pokażemy. Obadaj filmiki od youtuberów taureror i Kałach. Powinni mieć tutoriale, a obaj mają niezłą swadę w opowiadaniu
  • Odpowiedz