Wpis z mikrobloga

W sumie ja o tym wiem, ale mam wrażenie że większość żyje w jakiejś bajce. Na obrazku ilość wydrukowanych USD w 2020 (później zawiesili publikacje tego, którą prowadzili od lat 80). I wychodzi na to że jeśli nie podniosą stóp procentowych czeka na bankructwo:
"W momencie, gdy dług staje się zbyt duży, państwo ma do wyboru, albo "dodrukować" trochę pieniędzy albo zbankrutować. Oczywistym jest, że w pierwszej kolejności każdy rząd wybierze "dodrukowanie"." GRUBO.

To z tego artykułu -> link
Już wiecie czemu fundusze tak masowo skupują BTC.
#kryptowaluty #bitcoin #gielda #usd #dolar #nieruchomosci #akcje #gospodarka #ekonomia #zloto
Corona_Beerus - W sumie ja o tym wiem, ale mam wrażenie że większość żyje w jakiejś b...

źródło: comment_16203119622PGRsloUSxKDVsQtD7zkMf.jpg

Pobierz
  • 32
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 14
@DexterFromLab: w USA jako tako, wbrew pozorom, wychodzi. Tylko tam jest strasznie duzo baniek i przewartosciowanych spolek. Nikt temu jakos szczegolnie nie zaprzecza. W Polsce role gieldy pelnia nieruchomosci :P
  • Odpowiedz
@t4ko: "Dopóki waluta jest oparta na standardzie złota, może istnieć przez wieki. Gdy tylko go opuszcza rusza odliczanie, którego nie da się zatrzymać i taka waluta prędzej czy później umrze. Średni czas takiego umierania to ok. 39 lat."
  • Odpowiedz
@Corona_Beerus: Czym to się różni od bajki w jakiej żyją ludzie wierzący, że jeżeli ostatnia transakcja przeprowadzona na BTC została wykonana za 1 BTC = 57k$, to wszystkie pozostałe miliony bitcoinów (w tym ich) właśnie nabrały tej wartości?
  • Odpowiedz
@ninio: niczym, natomiast samo krypto ma wiele przewag nad fiatem. Zwłaszcza deflacyjność i decentralizację. Zobaczysz co się będzie działo w mediach jak w końcu inflacja wystrzeli i ludzie zaczną kupowac krypto zeby się zabezpieczyć. O ile zakład, że Vateusz do końca roku bedzie chciał delegalizacji krypto? Dokładnie tak jak to ma miejsce w Turcji teraz
  • Odpowiedz
@Corona_Beerus: Nic nie upadnie, bo większość wartości jest obecnie wirtualna. Przeciętny Amerykanin żyje od pierwszego do pierwszego i nawet jak mu wydrukujesz dwie czy trzy pensje, to nic to nie zmienia.
  • Odpowiedz
@ninio: Jasne xd. To że nadrukowali miliardy nie będzie miało żadnych konsekwencji? KEK, jak już ma. Spójrz na ceny surowców, jakichkolwiek. Co oni myśleli że natrzepią dolarów bez żadnych konsekwencji? Jasne. Może w innym alternatywnym świecie bez praw matematyki.
  • Odpowiedz
@Corona_Beerus: Powiem tak, poczekajmy trochę i zobaczymy, czy USA, kraj który kontroluje pół świata i ma prawie wszystkie surowce i technologie zbankrutuje ponieważ dodrukował dolarów.
  • Odpowiedz
@ninio: Ok :} IMO podniosą stopy, żeby ratować walutę i nie dopuścić do baniek w wielu miejscach. Chyba że będą walczyć dekretami z bańkami heheh jak zakaz kupowania krypto, czy nieruchomości powyżej jakiejś ceny.
  • Odpowiedz