Wpis z mikrobloga

Stwierdziłam, że chciałabym mieć akwarium z meduzami. Ale zobaczyłam ceny i trochę mi się odechciało. I tak się zastanawiam czy takiego podświetlanego akwarium nie zrobić po prostu samemu bo te ceny są dla mnie mocno nieuzasadnione. Czy jest jakiś powód dlaczego te akwaria są takie drogie? Czy takie akwarium musi mieć jakieś inne ciśnienie? Jakieś bajery? Czy wystarczy jakaś pompa i fajne światło?
#akwarystyka #meduzy
  • 20
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@chrominancja: z tego co kojarzę to akwaria dla meduz zazwyczaj są okrągłe lub owalne, bo te utykaja w narożnikach ( ͡° ͜ʖ ͡°) generalnie akwarystyka morska to droższa zabawa
@dziecielinapala: taaa, też to widziałam xD Ale bym polowała na te, które można pojedynczo kupować ;p Wzięłabym sobie jakieś trzy i tyle ;p

@m_silvus: no właśnie widzę, że drogie, a ja cebulak straszny jestem ;/ Z tymi tubami to różnie, czasami są zwykłe akwaria (jakkolwiek chciałabym tubę <3). No i tak się zastanawiam czy nie wystarczy jak kupię zwykłe, duże akwarium i sama je oświetlę. Tylko właśnie nigdzie nie widzę
@chrominancja znajdź widmo światła dla meduz i kombinuj, aby pod takie parametry zrobić oświetlenie. Ogólnie ceny w akwarystyce morskiej, jako posiadacz baniaka, są waleniem w .... klientów.( ͡º ͜ʖ͡º)
Ogólnie ceny w akwarystyce morskiej, jako posiadacz baniaka, są waleniem w .... klientów.( ͡º ͜ʖ͡º)

@mexxl: o czym konkretnie teraz mówisz? Ceny zwierząt są wysokie chyba nie bez powodu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@pilot1123 Mówię o cenach całego osprzętu. Jak ktoś nie umie pokombinować samemu to później płaci 1500 za sterowaniem oświetleniem. Mówiąc o samym oświetleniu, gotowe zestawy ze średniej półki to też jakieś nieporozumienie cenowe.
No ale jak ktoś chce się bawić w morszczaka to musi ponieść taką "cenę".
@pilot1123 też racja, z ciekawości wszedłem na parę sklepów i w każdym inny kolor LED.
Z tego co doczytałem to jednak musi być specjalne akwarium ze względu na bardzo specyficzny ruch wody i temperaturę, której zmiany mogą je zabić. A jednak cena meduzy nie jest mała i trochę było by szkoda.
Na Twoim miejscu zainwestowałbym w takie coś i chyba nie eksperymentował bo raz szkoda zwierząt i kasy
mexxl - @pilot1123 też racja, z ciekawości wszedłem na parę sklepów i w każdym inny k...

źródło: comment_1620226074k8kJy9HRpa1rHVQ1uvujuF.jpg

Pobierz
@mexxl: @pilot1123: no właśnie dla mnie cena meduz jest niska, patrząc na to, że akwaria, które oglądałam to koszt minimum 5k. Te małe oczywiście też widziałam (chociaż to akwarium widziałam w cenie 1300 najtaniej), ale mimo że meduzy mózgów nie mają to nie chciałabym ich trzymać w takim maleństwie bo według mnie to dosyć okrutne.
@mexxl: mógłbyś podesłać link skąd czerpałeś informacje o ruchu wody itd? Bo to właśnie