Wpis z mikrobloga

Powiedzcie mi, jaki element nadaje efekt tilt shift? Oglądałem wiele filmików i patrząc na to wydaje mi się że to makiety zrobione z kartonu, ale zatrzymując stop klatkę wszystko wydaje się być real. Gdzie tkwi całe clou tego efektu i które elementy oszukują mój mózg bo nie mogę rozkminić ( ͡° ͜ʖ ͡°) W internetach piszą, że to zasługa rozmycia tła - ale sam nie raz robiłem fotki z bardzo jasnym obiektywem i mocno rozmytym tłem, a takiego efektu nie było.

#filmowanie #fotografia
  • 4
@marcel_pijak Najprostszy sposób uzyskania takiego efektu to zwykłe zdjęcie i dodanie rozmycia podczas obróbki, lecz rozmycia w postaci poziomych pasów. Powiedzmy jeden w górnej części kadru, a drugi dolnej, pozostawiając środkowy pas ostry. Warto pamiętać aby te rozmycie było trochę jak gradient i zwiększało swoją intensywność oddalając się od ostrego pasa. Dodanie delikatniej winiety też powinno poprawić nasilenie efektu.
Inną opcją jest, o ile się nie mylę, użycie specjalnego obiektywu który posiada
@marcel_pijak: Tilt-shift jak nazwa wskazuje umożliwia przesunięcie obiektywu względem matrycy. To o co pytasz to w zasadzie sam efekt tilt. W szerokich ujęciach pozwala na rozmycie bliższych i dalszych planów, przez co zdjęcie wyglada jak macro z małą głębią ostrości - mózg przyzwyczajony jest ze jak jest mała głębia to mamy przed oczami zdjęcie macro. W tym wypadku to nie jest mała głębia ostrości a pochylenie obrazka tworzonego przez obiektyw względem
Pobierz
źródło: comment_1620114621a2fgcfHW52p1Toxo0dm8rX.jpg