Wpis z mikrobloga

#bitcoin Widze coraz więcej wpisów, dotyczących tego czy już pęknięcie banki na BTC, czy jeszcze czekamy. Nie widze, żeby wielu brało pod uwagę, ze nie ma banki i nie będzie pęknięcia. Ja tak uważam. Jasne dotychczas były gwałtowne spadki co jakiś czas, Ale tez bitcoin dzisiaj, to nie to samo co kilka lat temu. Im większa kapitalizacja, tym większa bezwładność, poza tym instytucje, giełda, tesle nie tesle, bitcoin wrasta w system. Przy czym, nie twierdze, ze nie będzie spadków- na tradycyjnej giełdzie liczy się, ze do 30% w dol, to korekta, więcej to recesja. Bitcoin nie raz przejdzie głęboką korektę, a i w recesje wpadnie, ale weźmy pod uwagę to, co powyżej. Akcje tez mogą polecieć i pewnie poleca po kilkadziesiąt procent, no taka specyfika rynków kapitałowych. Chcesz większych zysków, niż na lokacie (śmiech) albo z mieszkania pod wynajem- 8% rocznie??? To i ze spadkami trza się liczyć. Ale nie, nie 2200, ani nawet 10k. 30-40% może się trafić i pewnie się trafi, ale taki dip, to można zaliczyć na każdym walorze, natomiast niewiele z nich daje tak bajeczne zyski. No rozpisałem się.
#kryptowaluty
  • 27
  • Odpowiedz
@Obruni: Jak ostatnio widzę ciągle posty o powtórce z 2017/2018 to się zastanawiam ile osób rzeczywiście wtedy było posiadaczami krypto, a ile osób się naczytała, że jest tak samo xD. Przecież aktualna sytuacja w niczym nie przypomina tamtej. Teraz więcej jest osób, które obawiają się krachu, a wtedy? Gigantyczna euforia i ładowanie się we wszystko po kule.
Jedynie co pasuje to shitcoiny typu safemoon, to taki odpowiednik bitconnectu jak dla
  • Odpowiedz
@public_html: no racja. Myślę, ze teraz mimo wszystko jest znacznie mniej panikarzy ze słabymi rekami, poza tym do ludzi dochodzi, że Bitcoin i tak zawsze odbija. Narracja z "to jebnie"zmieniła się na "kolejny cykl" mało jest już opinii, ze bitcoin umrze.
  • Odpowiedz
@fervi: decyzja idiotyczna, ale pamiętasz tego gościa z us, który miał dwójkę dzieci i w 2017 sprzedał wszystko, włącznie z polisami na życie, zamieszkali na pol roku w namiocie, po czym zgarnął pierdylion dolcow? Fakt ze idiota, nie stawia się dobra rodziny pod takim ryzykiem, ale świry musza być, bo byłoby nudno.
  • Odpowiedz
@Obruni: Wejdź na r/bitcoin, to poczujesz się ja w sekcie. Wykop to już portal boomersów, młodzież siedzi gdzie indziej i tam jest hype.
  • Odpowiedz
@t4ko: atak 51$ nie może rozwalić sieci, to jest mit. w ten sposób można jedynie cofnąć swoja transakcje, ale wymaga to zużycia tylu sil i środków, ze nigdy nie będzie się opłacało na BTC. Na tym polega POW. Tego typu ataki mają racje bytu na crypto, które ma niska trudność kopania w stosunku do BTC, wtedy górnik btc może się przełączyć na inne krypto i uzyskać te 51%, w wypadku
  • Odpowiedz
@ninio: ależ siedzę na reddicie i właśnie popularność reddita powoduje, że jest mało opiniotwórczy.Ja po prostu nie potrafię przefiltrować istotnych postów. trochę podobnie jak tu przy zalewie safemoon, ale na większa skale.
  • Odpowiedz
@tomosano: dzięki. My widzimy się tu od lat, ale jest dużo wiary, która przyszła niedawno, poza tym mam wrażenie, ze nawet weterani nie zawsze czuja wiatr zmian. Warto czasem pomyśleć "po nowemu"
  • Odpowiedz