Wpis z mikrobloga

Mam pytanie o wewnętrzne zasilanie w Arduino. Pytałem już na forum forbota ale chyba dałem za mało zachęcający tytuł :)
Odtwarzam sobie dzwięki z DFPlayer podłączonego do Arduino. Zauważyłem jednak, że jakość jego pracy zależy od sposobu zasilania Arduino. Mam 3 metody zasilania:

a) zasilacz 5V->Pin Vin Arduino a potem z pin 5V Arduino - > 5V dla DFPlayer. Wiem, że to niepoprawne i jeśli chce tak zasilać to powinienem dać na Vin większe napięcie ale doczytałem to już po złożeniu projektu. Zrozumiałe jest więc, że w tej wersji DFPlayer wysiada przy głośniejszych dźwiękach gdy podeślę mu większą głośność. Reszta programu jednak działa i na mniejszej głośności wszystko jest ok (dlatego też nie wyłapałem na testach jakiś problemów)

b) zasilacz 5V -> Pin Vin Arduino oraz równolegle zasilacz 5V -> wejście 5V dla DFPlayer. W tym wypadku znacząco poprawia się jakość dźwięków. DFPlayer też się wyłącza ale znacznie rzadziej/ później niż w przypadku a)

c) ten sam zasilacz ale z domontowanym przewodem USB zasila Arduino właśnie przez wtyk USB. 5V z pinu Arduino idzie na DFPlayer (tak jak w a)). ŻADNYCH problemów. Pełna głośność, nic nie przerywa.

Czytałem na stronie Forbot ten artykuł https://forbot.pl/blog/arduino-co-w-srodku-piszczy-1-schemat-id16900 i tu pojawia się moje pytanie i rozkmina.
Widzę, że na wejściu zasilania jest stabilizator który jeśli nie ma "zapasu" napięcia na wejściu to nie jest w stanie podać za dużo prądu na swoje wyjście co wyjaśnia problemy w pkt a) (wnioskuję to z wykresów w nocie katalogowej NCP1117- załączam wykres). Nie wyjaśnia to jednak problemów z puncie b). Myślałem, że i mój zasilacz daje ciała ale w c) wszystko jest ok. Ze wspomnianego artykułu wnioskuję, że między portem USB Arduino a nitką 5V właściwie nic nie ma. Stabilizator jest tylko na wejścia Vin i wtyk. Może on mieć wpływ na tor a) ale nie na b) i c). I moje pytania:

1. Co takiego jest na torze gniazdo USB a nitka 5V Arduino co powoduje, że sposób c) jest lepszy od b) skoro jest to to samo zasilanie. Co poprawia "jakość" zasilania? Jedyną różnicą między b) i c) wydaje się być użyty przewód.

2. Tak bardziej ogólnie- gdybym chciał przenieść kiedyś (ten albo inne) projekt na płytkę z użyciem tylko Atmegi czy powinienem też używać jakiegoś stabilizatora? Pytam głównie mając na uwadze dodatkowe urządzanie. Czy takie urządzenia jak DFPlayer zasilać niezależnie i na wejściu całego układu dawać jakiś stabilizator np. LM7805 (szczególnie przy zasilaniu bateryjnym/powerbanku).
#elektronika #arduino
  • 8
  • Odpowiedz
@To_ja_moze_pozamiatam: Na wejściu zasilania (z wtyku) Arduino masz stabilizatory na 5V i 3,3V. Z tego powodu arduino spokojnie możesz zasilić nawet z kilkunastu woltów. Jako że jest to stabilizator liniowy trzeba się liczyć ze spadkiem napięcia. Bodajże jest tam jakiś 1117, więc aby na jego wyjściu otrzymać 5V, około 7V na wejściu byłoby mile widziane (ty podajesz 5V, więc na linii 5V nie będziesz miał 5V tylko bliżej 3V).
W
  • Odpowiedz
Chciałbym się pomądrować, ale tak do końca nie wiem.
O ile a i c jest oczywiste, to w przypadku b player ma zasilanie prawidłowe a samo arduino za niskie, ale czy może to powodować takie błędy to nie mam pojęcia.
Ja bym jeszcze spróbował zasilić arduino nie przez Vin, ale przez 5V z pominięciem stabilizatora.
  • Odpowiedz
@To_ja_moze_pozamiatam: Zwróć też uwagę że zasilając równolegle Arduino przez port zasilający, wciąż te napięcie idzie przez stabilizator, czyli otrzymujesz około 3V na zasilaniu mikrokontrolera. Jeżeli zasilacz jest średniej jakości to przy większym obciążeniu te 5V może się wahać, zatem zasilanie samego procesora może wynosić jeszcze mniej. Co prawda Atmega ma zakres zasilania od niecałych 2V, ale nie jestem pewny czy przy taktowaniu kwarcem 16MHz i napięciu znacząco niższym od 5V
  • Odpowiedz
@To_ja_moze_pozamiatam: wystarczy że otworzysz schemat arduino i wszystko będzie jasne:
http://electronoobs.com/eng_arduino_tut31_sch2.php

a) DFplayer efektywnie dostaje 3.8V bo LM1117 ma 1.2V spadku napięcia - jest to dla niego za mało, dodatkowo pozwala na 800mA poboru prądu (wtedy napięcie może spaść jeszcze niżej)
Latające napięcie samego procka atmegi też spowoduje pływanie zegara i #!$%@? gadania między prockiem a dfplayerem
cholera też wie co robisz
  • Odpowiedz
@AlcoMatt: Ok czyli jeśli dobrze rozumiem to prawidłowo sobie zdiagnozowałem pkt a) a problemy z graniem w wersji b) wynikają nie tyle z nieprawidłowego zasilania playera tylko, że sterowanie z Arduino może być nieprawidłowe (za niska 1 albo jakieś przerwanie pracy).
  • Odpowiedz
@AlcoMatt: @Tymian: Właściwie pkt b) był bardziej do diagnostyki. Ogólnie zasilę wszystko ostatecznie przez wejście USB Arduino. Właściwie od początku mi to zasilanie przez Vin nie pasowało ale zaufałem schematowi z tutoriala. Dopiero gdy pojawiły się problemy to zacząłem sprawdzać co się dzieje. Nauczka na przyszłość, by ufać przeczuciu bardziej niż randomom z neta :P
Dzięki za info. Chyba wszystko jasne. Skupiłem się na playerze a zapomniałem, że
  • Odpowiedz