Wpis z mikrobloga

Niektórzy zarzucają też często że tzw gadzi mózg u kobiet nie istnieje

Książka naukowa pod tytułem "Jak ewolucja życia społecznego ukształtowała ludzki umysł" napisana przez 3 naukowców płci męskiej a mianowicie: Dunbar Robin (brytyjski antropolog profesor psychologii ewolucyjnej uniwersytetu w Oxfordzie specjalizujący się w teorii słynącej z maksymalnej ilości stabilnych relacjii międzyludzkich jednej osoby czyli tzw. liczba Dunbara), Gowlett John (profesor archeologii na uniwersytecie w Liverpoolu specjalizujący się w archeologii ewolucyjnej oraz antropologii), Gamble Clive (profesor archeologii na uniwersytecie Southampton) wszystkie postacie które wymieniłem i można wygooglować jakby ktoś mi nie wierzył i myślał że to co piszę to jakiś fake.

Wymieniam więc fragment ,który potwierdza istnienie gadziego mózgu (który też obejmuje układ limbiczny odpowiedzialny za emocje) u gatunku homosapiens który jest często jest poruszany w #blackpillu ze względu na to że dzięki niemu kobieta wybiera partnera o symetrycnych rysach twarzy,silnej strukturze kostnej ciała i o dużym wzroście (str 18,19, 20) z książki wymienionej przeze mnie powyżej:

"Kiedy naukowcy wykazali ,że istnieje silna korelacja między średnia wielkością grup społecznych danego gatunku a rozmiarem mózgu jego przedstawicieli lub mówiąc dokładniej wielkością kory nowej zewnętrznej warstwy mózgu otaczającej tzw. stary mózg,pień mózgu i śródmózgowie łącznie z ukladem limbicznym i częściami odpowiadającymi za większość autonomicznej aktywności organizmu.

(str 20) W toku 60-70 mln lat ewolucji od pojawienia się naczelnych jako osobnej grupy ssaków rozmiary kory nowej u ssaków stopniowo rosły wraz z ewolucją starych gatunków w nowe.
Kora nowa otacza to co określa się mianem "GADZIEGO MÓZGU" i to właśnie on umożliwia ssakom bardziej wyrafinowane przystosowanie zachowań do wymagań życia codziennego.
Wszystko poza korą nową jest nazywane przez wyżej wymienionych naukowców starym mózgiem i gadzim mózgiem".
#wykopek #blackpill #przegryw
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach