Wpis z mikrobloga

Cześć. Był by mi ktoś w stanie wytłumaczyć czy dalo by radę postawić Server NAS na malince? Aleee nie taki lamerski ze tylko Po LANie sie da łaczyć, tylko taki zebym miał do niego dostęp z kazdego miejsca gdzie mam dostęp do internetu. Spoza sieci lan w skrócie.

Gunwo sie znam na programowaniu stawianiu serwerów itp nigdy tego nie robiłem. Moja wiedza na temat komputerów konczy sie na postawieniu windowsa albo zlozenia kompa samemu xD
Edit: albo stawieniu servera na Quake 3 albo Minecrafcie przez hosting typu pukawka

Obmysliłem sobie plan zeby ustawić taki NAS na malince uzywajac dysku HDD (bo tanszy xD) 500gb z adapterem podajacym mu osobne zasilanie.
Czyli:

RPI 4b z 4gb ramu 250zl
500gb hdd 60zl
Adapter 60zl
Zasilacz do maliny 20zl
Radiatorki obudowa itp nie licze kosztów.

Chodzi mi bardziej o naukę tego aniżeli o demona prędkości. Jak starczy mi na studia zeby uploadowac jakies PDF na to tylko to bedzie good enough

No chyba ze to zj*bany pomysł to sporwadźcie mnie na ziemie
#raspberrypi #server #nas #internet #nerd
  • 17
@Ratriczek: wolał bym uniknac uzywania firm i gotowców.. w takim razie równie dobrze mogl bym poprostu kupić miejsce na google drivie i tyle. Albo kupic gotowy plug n play server nas i tyle. Chce to DIY zrobic
@KKK1337: no dobra to załóżmy ze bym uzył tego No-ip
I mam ip raspberry zsynchronizowane z tym
To teraz w jaki sposób wrzucać plik na to?
Np Bo jak mam na LANie to odpalam mojego PC i moge wrzucać na malinę bo jest traktowana jako network drive. Bo windows ja praktycznie odrazu wykryje. Wpisze login haslo takie jak ustawilem przy stawianiu NAS i jestem.

Ale co jak chce siw dostac bedac
@Phobos9321: na malinę masz różnego rodzaju soft:
- nextcloud
- owncloud
- samba (na pewno też działa dzięki no-ip, no prostu w adresie dysku dajesz adres który masz przydzielony z no-ip)
- ftp / scp

jakiś tam inny soft też jest przeznaczony do NASów
wybierz co Ci odpowiada i działaj