Aktywne Wpisy

WielkiNos +83
Była promocja na olej to wzięłam (ʘ‿ʘ)

daeun +244
Nasi bracia Ukraincy znalezli sposób na ominiecię polskich i europejskich przepisów handlowych. Od dziś ich cieżarówki pokonują granicę koleją. Może i kreatywne, tylko czy przystoi krajowi który ubiega się o członkostwo w strukturach NATO/EU? Dla dla to kompletnie "dziki wschód."
#ukraina #rosja #wojna #bekazlewactwa #bekaztransa
#ukraina #rosja #wojna #bekazlewactwa #bekaztransa

Gunwo sie znam na programowaniu stawianiu serwerów itp nigdy tego nie robiłem. Moja wiedza na temat komputerów konczy sie na postawieniu windowsa albo zlozenia kompa samemu xD
Edit: albo stawieniu servera na Quake 3 albo Minecrafcie przez hosting typu pukawka
Obmysliłem sobie plan zeby ustawić taki NAS na malince uzywajac dysku HDD (bo tanszy xD) 500gb z adapterem podajacym mu osobne zasilanie.
Czyli:
RPI 4b z 4gb ramu 250zl
500gb hdd 60zl
Adapter 60zl
Zasilacz do maliny 20zl
Radiatorki obudowa itp nie licze kosztów.
Chodzi mi bardziej o naukę tego aniżeli o demona prędkości. Jak starczy mi na studia zeby uploadowac jakies PDF na to tylko to bedzie good enough
No chyba ze to zj*bany pomysł to sporwadźcie mnie na ziemie
#raspberrypi #server #nas #internet #nerd
Tzn jak to zrobic to znajde w googlu,
Chodzi mi bardziej jak to potem sparowac z tym serverem
@Phobos9321: jeśli zerotier Ci nie opdowiada to jest jeszcze no-ip https://malinowepi.pl/post/43316048520/raspberry-pi-i-zmienne-ip-ddns
ogólnie szukasz rozwiązania DDNS, ze zmiennym IP inaczej się nie da, albo DDNS albo jakaś "prywatna sieć" jak zerotier albo hamachi (tylko że to wymaga dodatkowego oprogramowania na każdym kliencie który łączy się z serwerem, a DDNS nie wymaga, normalnie dobijasz się przez domenę)
Komentarz usunięty przez autora
I mam ip raspberry zsynchronizowane z tym
To teraz w jaki sposób wrzucać plik na to?
Np Bo jak mam na LANie to odpalam mojego PC i moge wrzucać na malinę bo jest traktowana jako network drive. Bo windows ja praktycznie odrazu wykryje. Wpisze login haslo takie jak ustawilem przy stawianiu NAS i jestem.
Ale co jak chce siw dostac bedac
- nextcloud
- owncloud
- samba (na pewno też działa dzięki no-ip, no prostu w adresie dysku dajesz adres który masz przydzielony z no-ip)
- ftp / scp
jakiś tam inny soft też jest przeznaczony do NASów
wybierz co Ci odpowiada i działaj
Cos takiego znalazłem i chyba najlepiej bedzie jak zrobie poprostu tak jak ten typek.
Dzięki za pomoc :) temat do zamknięcia raczej hehehe