Wpis z mikrobloga

Tak sobie czytam te posty ze świętego tagu i często przewija się motyw edukacji. I nie dziwi mnie to bo polska edukacja jest rozyebana jak tzipa p0lki po paru erazmusach. Wiem najlepiej bo kończyłem polskie technikum. Generalnie już wiem co moja nauczycielka niemieckiego z technikum miała na myśli mówiąc, że będziemy żałować olewanie tego języka. Jak ktoś jest jeszcze w liceum/technikum i nie trzymał za rękę to najlepiej przyłożyć się do języków niemieckiego i/lub angielskiego, zdać ten polski i matmę na chociaż 30% i wyemigrować do UK na apprenticeship albo do Niemiec na Ausbildung. Studia w Polsce są dla normanów chcących przedłużyć sobie młodość poza IT.
#przegryw
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@el_burrinho: Są dobre kierunki na polskich uczelniach, nieliczne ale są. Poza tym chodzi o podejście do edukacji, u nas uczelnie idą na ilość studentów i hajs z nich, a nie uprawianie nauki jak być powinno.
  • Odpowiedz
@AnotherBrickInTheWall: Są. W Polsce często pomija się podstawy i wchodzi od razu na dość zaawansowane tematy. Tylko, że jak chcesz być "inżynierem" na montowni to wyższa matematyka z Politechniki ci się raczej nie przyda a jak chcesz jej używać w nauce to lepiej studiować na uniwersytecie. Polskie Politechniki to ani dobre uczelnie zawodowe ani dobre uczelnie od badań stosowanych #takaprawda
  • Odpowiedz
@el_burrinho: Ja już nawet nie mówię o p0lkach, c*uj tam z nimi. Szkoda patrzeć jak każdy liczący się pracownik naukowy s-------a na zachód, bo tam może się rozwinąć intelektualnie. Studentom na zajęciach też się nie zaszczepia jakieś inicjatywy badań. Mówię głównie o kierunkach ścisłych, zwłaszcza przyrodniczych bo wiadomo że human to w zdecydowanej większości szambo.
  • Odpowiedz