Aktywne Wpisy
ATAT-2 +69
Dla niektórych ten wpis będzie oczywistością ale innym może da do myślenia.
Wykopki - trzymajcie część oszczędności w gotówce.
Moja sytuacja sprzed kilku dni gdy rozliczenie za duży etap budowy przyszło szybciej niż planowałem i musiałem wyczarować 60k na drugi dzień.
Mając podobne doświadczenia tylko z dalekiej z przeszłości uznałem, że to nic trudnego. Wsiadłem w auto i pojechałem do bankomatu z zamiarem zrobienia kilku transakcji po 9k.
Pierwszy bank i zonk
Wykopki - trzymajcie część oszczędności w gotówce.
Moja sytuacja sprzed kilku dni gdy rozliczenie za duży etap budowy przyszło szybciej niż planowałem i musiałem wyczarować 60k na drugi dzień.
Mając podobne doświadczenia tylko z dalekiej z przeszłości uznałem, że to nic trudnego. Wsiadłem w auto i pojechałem do bankomatu z zamiarem zrobienia kilku transakcji po 9k.
Pierwszy bank i zonk
uncle_freddie +433
Polacy po prostu kochają stare auta, niskie zarobki i życie na wiecznym wynajmie (w mikro klitkach) odc. 624163172
#nieruchomosci #gazetawyborcza #krakow
#nieruchomosci #gazetawyborcza #krakow
#revolut już raczej odpada :P
#kiciochpyta #banki #waluty
@b4rt3k: zalezy w jakim banku sie ma karte. w pekao sa masz 0%, w alior banku z wlaczona korzyscia korzystnego przewalutowania masz 0%, karta kredytowa tu i tam alior 0%, karta banku pocztowego 0%, sa jeszcze inne ale nie pamietam dokladnie ktore
@anthoris brak polskiego iban
Jeżeli chodzi o przeliczanie walut przy płatności kartą to:
1. Alior Bank - karta Mastercard (włączone korzystne przewalutowanie)
- Transakcje w euro, dolarach lub funtach: przewalutowanie według kursu średniego NBP.
- Transakcje w pozostałych walutach: pierwsze przewalutowanie (z kwoty transakcji na dolary) według tabeli Mastercarda. Kolejne (z dolarów na złote) według kursu średniego NBP.
- Brak dodatkowej prowizji ze strony banku
2. Bank Pekao - karta Mastercard
- Przewalutowanie z
Mam tylko pytanie, niektóre banki wymagają minimalnych miesięcznych wpływów na konto(by jego prowadzenie /karta) były bez opłat, więc czy przelewając co miesiąc z jednego własnego konta w innym banku warunki będą spełniane, czy też wpływy liczone są tylko te od pracowawców?
@rtg_
@b4rt3k: będą (przynajmniej tak działa w banku pocztowym i mbanku)
@pijekubusplay: a gdzie można założyć konto z bezpłatnym rachunkiem walutowym (bo przecież wielowalutowa musi skądś ściągać), podasz jakąś konkretną ofertę?
z tego co zrozumiałem to opcja jest konto w mbank + karta wirtualna bez fizycznej za którą jest 7pln
wcześniej używałem revolut, może przy nim zostanę bo zupełnie darmowy do płatności
@b4rt3k: Bezpłatny rachunek walutowy ma chyba każde. Oprócz PEKAO ale to prl wiec nawet o tym czymś nie rozmawiajmy. PKO
Z N26 karta przychodzi po tygodniu, półtora a z Vivid ok 4-5dni. Jak będziesz chciał założyć konto napisz PW wyślę refa :)