@marcooo80: Czy rozporządzasz pieniędzmi tak jak wybitni inwestorzy, wg zasad ryzyka i ekonomii? Czy wychowujesz dzieci wg. najnowszych wytycznych naukowców zajmujących się pedagogiką? Jeśli nie to oddaj im dzieci i pieniądze bo nie zasługujesz na to by je mieć.
@Estebanik: Czyli rozumiem, że nie rozpieszczasz swoich dzieci, dajesz im wybór i przed każdym działaniem związanym ze swoimi dziećmi (kupienie mu zabawki, zapisanie do jakiegoś kółka, czy próba zainteresowania go jakąś swoją pasją) zasięgasz rady specjalistów?
@wladyslaw-krakowski: Raczej nie mam w nawyku odpowiadać pytaniem na pytaniem, ale tutaj nie mam wyboru; Sprowadziłeś argument do skrajności, absurdu - czy to jest ta potęga chłopskiego rozumu? Niski chwyt retoryczny?:P
Btw, sam skończyłem psychologię, więc jakieś rozeznanie w opiniach specjalistów mam. O ile sam bym się takim nigdy nie nazwał, to wielu ludzi z mojego otoczenia rozwijało się w stronę pedagogiki dziecięcej.
@Estebanik: Rozumiem, ale idąc twoim tokiem myślenia to 99% społeczeństwa w mniejszym lub większym stopniu krzywdzi swoje dzieci, bo używa "chłopskiego rozumu" w wychowywaniu ich. Nawet najlepsi rodzice popełniają błędy wychowawcze, które mogą w przyszłości wypaczyć ich decyzje. Także nikt nie powinien mieć dzieci. A rząd powinien decydować co podczas pandemii/wojny/kryzysu/widzimisie rządzących ma robić człowiek, bo oni po swojej stronie mają "naukowców" i "specjalistów" a człowiek to prymityw, żyjący chłopskim rozumem.
Oczywiście, ale oprzyjmy się na chwilę na realiach w których żyjemy, tj. polskich. Tutaj spory procent społeczeństwa ciągle uważa, że dziecko można nauczyć posłuchu siłą, wyśmiewa zdanie specjalistów i używa do tego argumentu "chłopskiego rozumu" właśnie. I wydaje mi się, że tacy ludzie faktycznie dzieci mieć nie powinni.
A co do wytycznych rządu - raz jeszcze, żyjemy w Polsce ( ͡°͜ʖ͡°) Nie wiem, czy
Oczywiście, ale oprzyjmy się na chwilę na realiach w których żyjemy, tj. polskich. Tutaj spory procent społeczeństwa ciągle uważa, że dziecko można nauczyć posłuchu siłą, wyśmiewa zdanie specjalistów i używa do tego argumentu "chłopskiego rozumu" właśnie. I wydaje mi się, że tacy ludzie faktycznie dzieci mieć nie powinni.
Przemoc wobec kogokolwiek jest nieakceptowalna tutaj nie można dyskutować ani z nauką ani z chłopskim rozumem. Agresja jest niewątpliwie zła dla cywilizacji
Oczywiście, ale oprzyjmy się na chwilę na realiach w których żyjemy, tj. polskich. Tutaj spory procent społeczeństwa ciągle uważa, że dziecko można nauczyć posłuchu siłą, wyśmiewa zdanie specjalistów i używa do tego argumentu "chłopskiego rozumu" właśnie.
@Estebanik: jakieś dane? Bo inaczej to nic innego jak... chłopski rozum właśnie.
@iammieron: Wystarczy sięgnąć po dane dotyczące niebieskich kart w Polsce. A, że one w bardzo niewielkim stopniu odkrywają poziom występowania problemu, ze względu na niską wykrywalność tego przestępstwa, to krótkie wyszukiwanko pozwoliło mi znaleźć badania J.Włodarczyk z 2017r. "Wyniki badania postaw i stosowania kar fizycznych w Polsce". To oczywiście tylko przesłanki, które nie zamykają definitywnie tematu, jakkolwiek to wciąż coś więcej niż chłopski rozum.
#koronawirus #dziendobry
Pieniądzom krzywda się nie stanie przy uznaniowym traktowaniu, dzieciom jak najbardziej.
Sprowadziłeś argument do skrajności, absurdu - czy to jest ta potęga chłopskiego rozumu? Niski chwyt retoryczny?:P
Btw, sam skończyłem psychologię, więc jakieś rozeznanie w opiniach specjalistów mam. O ile sam bym się takim nigdy nie nazwał, to wielu ludzi z mojego otoczenia rozwijało się w stronę pedagogiki dziecięcej.
A co do wytycznych rządu - raz jeszcze, żyjemy w Polsce ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie wiem, czy
Przemoc wobec kogokolwiek jest nieakceptowalna tutaj nie można dyskutować ani z nauką ani z chłopskim rozumem. Agresja jest niewątpliwie zła dla cywilizacji
@Estebanik: jakieś dane? Bo inaczej to nic innego jak... chłopski rozum właśnie.
@wladyslaw-krakowski: według "specjalistów" i "naukowców" MMT nie jest szkodliwą teorią