Wpis z mikrobloga

Jak to jest z tym paleniem macbooków przez huby? Podobno jakiś update wszedł i jest OK teraz, to prawda?
Mam Macbooka Air M1 i zastanawiam się czy mogę go bezpiecznie podłączyć pod tego huba, którego dostałem z pracy: https://store.hp.com/us/en/pdp/hp-usb-c-dock-g5 (HP USB-C Dock G5)

Jest zasilany zewnętrznie przez kabel, więc raczej nie powinno się nic stać? Czy lepiej dmuchać na zimne i kupić po prostu przejściówkę USB-C na HDMI? Nie zależy mi na ładowaniu, jest od tego ładowarka, ale chciałbym podłączyć zewnętrzny monitor.

#macbook #apple
k....._ - Jak to jest z tym paleniem macbooków przez huby? Podobno jakiś update wszed...

źródło: comment_1616247537MtU2pQXkzhtw5QkoutEfOc.jpg

Pobierz
  • 47
  • Odpowiedz
@peja_ricardo12: Oj tak, bo laptopy z Windowsem w podobnych cenach (zapłaciłem za macbooka 4500 zł) nigdy nie mają problemów.

Z tym, że Apple w razie awarii od razu wyśle ci nowy sprzęt, a z Windowsem będziesz się ganiał po serwisach pół roku.

Nie mówię, że Apple jest zajebiste i bez wad, ale twój komentarz jest po prostu bez sensu. Pzdr.
  • Odpowiedz
@peja_ricardo12: No tak, skrzypiące zawiasy w lapkach za 2k. Dodaj do tego ch*jowe matryce, odpadające klawisze, niedziałające touchpady, temperatura 100 stopni Celsjusza na procesorze po odpaleniu chrome, plastikowa obudowa i wolne dyski, które się psują po pół roku. Przerabiałem już takie lapki z tego segmentu cenowego, nigdy więcej.

A poza tym to same skrzypiące zawiasy. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A tak na poważnie... no ch*jowo, że
  • Odpowiedz
@peja_ricardo12: Chyba nie rozumiesz co piszesz. Nie ma na windowsie lepszego laptopa za 4.5k, z taką konstrukcją, matrycą i wydajnością.

Nie wiem przed kim mam się flexować posiadaniem maka, skoro od roku wszyscy siedzimy w domu i pewnie 2021 będzie taki sam, ale dziękuję. Flexując się nim będę o tobie pamiętać. ()
  • Odpowiedz
@klaud_najn_: Po aktualizacji MacOSa podobno problem został rozwiązany. Ja od początku korzystam z huba z PD i Macbook mi nie umarł. A mam wpięte klawiaturę, myszkę, mikrofon i trzy monitory. Także, myślę, że spokojnie możesz kupować.
  • Odpowiedz
@peja_ricardo12: problemy wieku dzieciecęgo, już rozwiązane. Daj mi laptopa który będzie miał taką matryce, tak wydajny układ i czas pracy na baterii. Poza tym Apple się nie pierdzieli w naprawy tylko wymieniał sprzęt bez problemu na nowy. Gwarancja w Apple to majstersztyk. Także, mylisz się i to grubo.
  • Odpowiedz
@klaud_najn_: @wyk00p: Czytałem w necie o tym problemie i to nie dotyczy tylko macbooków, to jest problem generalnie z usb3.0 które ma dość niejasną i skomplikowaną specyfikę którą nie wszyscy producenci poprawnie implementują. Żeby spalić laptop to wystarczy że hub usb-c źle "wynegocjuje" napięcie z ładowarką. W innych laptopach masz jakieś zabezpieczenia przed tym ale też hub ci może spalić laptop.

W skrócie. Power delivery to #!$%@? i
  • Odpowiedz
@wyk00p:

problemy wieku dzieciecęgo,

To nie jest problem wieku dziecięcego bo to nie dotyczy m1, a wszystkich macbooków z usb-c. Ludzie na reddicie pisali jak hub im spalały płytę główną na macbookach 2018-2019.
  • Odpowiedz
@x134xvb: Hm, Apple twierdzi, że przedostatnia aktualizacja ten problem naprawia. Nie mam miejsca by podłączyć kolejną ładowarkę i ładuje przez huba. Nic się złego nie dzieje na ten moment. Najwyżej padnie i tak wszystko trzymam w chmurze i dodatkowo lokalnie.
  • Odpowiedz
@wyk00p: To, że apple tak twierdzi to nie znaczy, że to prawda. Inna sprawa ludzie na reddicie pisali, że korzystali z huba przez rok i na przykład po gwarancji coś się w nim #!$%@?ło i #!$%@?ł im laptopa. Ja też korzystałem z huba, kolega mi właśnie mówił żeby nie podłączać zasilanie przez huba (przed wybuchem tej afery) ja go nie posłuchałem, ale nic mi się nie stało z laptopem. Jednak
  • Odpowiedz
@wyk00p: Może, ale im więcej się dowiaduje o usb3.0 (które jest błędnie nazywane usb-c) tym mniej mi się to podoba. Masz jedno złącze do wszystkiego, audio, wideo, energii ale jak zwykle jak coś masz do wszystkiego to jest do niczego. W sumie magsafe był dużo lepszy.
  • Odpowiedz