Wpis z mikrobloga

Mirki, jaki moglibyście polecić rower ~2k? Poprzedni służył mi kilkanaście lat, ale czas się w końcu rozstać. W zeszłym roku w sezonie zrobiłam jakieś 1 300 km (głównie dojazdy do pracy po ścieżkach rowerowych). Poza ścieżkami rowerowymi, po drogach nieutwardzonych, też zdarza mi się jeździć. Na co zwrócić uwagę? #rower #kiciochpyta
  • 11
  • Odpowiedz
Na co zwrócić uwagę

@olgucha: Obecnie - na dostępność. Większości fajnych i tanich rowerów nie da się łatwo kupić w tym momencie i szybko się ta sytuacja nie zmieni. Możemy Ci coś polecić, ale raczej tego w sklepie nie znajdziesz. Musisz zobaczyć co w ogóle da się kupić w lokalnych sklepach.
  • Odpowiedz
@diarrhoea: Z czego wynika słaba dostępność? Z popytu w tej części roku? Czy są inne powody? I skoro nie ma to jak szukać :( Nie wiem czy mój wysłużony decathlonowiec podoła jeszcze jeden sezon.
  • Odpowiedz
@olgucha: Problemy z transportem, dostępnością aluminium i stali. Zacytuję swój komentarz, bo niestety często trzeba tę przykrą informację ludziom przekazywać:

Raczej się nie nastawiaj na ten rok. Większość dużych producentów, którzy będą mieli u Shimano pierwszeństwo, przy obecnie zamawianych rowerach, podaje termin odbioru na przełomie 1 i 2 kwartału 2022.

Nic nie wskazuje na to, żeby coś się poprawiło, bo moce przerobowe są, ale materiału nie ma. Zdobycie przemysłowych ilości
  • Odpowiedz
@olgucha: Niestety. Najlepiej poszukać w mniejszych sklepach czy jest coś wartego uwagi. Niestety, trzeba się szykować na to, że te same modele, rok temu były tańsze o 20-30%.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@olgucha: najpierw poszukaj odpowiedzi jakiego typu roweru potrzebujesz, na jakim czujesz się dobrze i do jakiego typu jazdy będzie używany. Później popytaj o osprzęt, zwracaj uwagę na jego wagę, bo to jest jednak bardzo istotne a często pomijane. Przy Twoim typie jazdy zastanowiłbym się na rowerem crossowym. Pojedzie wygodnie i lekko zarówno po ścieżce rowerowej i po ubitej ścieżce w lesie. No, ale to samo tylko ciężej zrobi typowa damka
  • Odpowiedz
@niemily: miałam MTB z bagażnikiem chociaż chętnie bardziej bym się wyprostowała. Damka z koszyczkiem tylko wizualnie, mam wrażenie, że jednak to zbyt wycieczkowy rower do rozglądania się dookoła ;) Mogę się oczywiście mylić.
Bagażnik jest raczej must-have, bo do pracy zawsze targam ubrania, buty, ręczniki, kosmetyczkę, czasem jeszcze laptopa. Ilości prawie na doczepiany wózeczek ;) Po Twoim opisie najbliżej chyba trekking.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@olgucha
Z moich obserwacji wynika, że ta już legendarna słaba dostępność, tyczy się raczej bardziej wyczynowych maszyn i mega popularnych ostatni czasy graveli i road plusów.
Dzisiaj w go sport widziałem sporo rowerow w przędziale cenowym 2-4 tys zł.
Trekkingi, crossowe, górskie, miejskie.
Niektóre nawet na całkiem przyzwoitym jak za tą cenę osprzęcie. Pewnie trochę droższe niż rok temu, ale cóż...
Fakt, że w tym go sport wszystkie od jednego producenta,
  • Odpowiedz