Wpis z mikrobloga

Sam jestem pro-choice, ale oburza mnie bijąca z wypowiedzi pogarda względem samobójców oraz małostkowa postawa w obliczu ludzkiej tragedii ("marnowanie pieniążków")
  • Odpowiedz
@saakaszi: No ale jednak zamiast na siłe ratować samobójców to lepiej dac im możliwość wyboru,ja naprzykład jako płacący podatki obywatel chętnie skorzystalbym z prawa do godnej śmierci,mysle ze duza częśc osób więzionych w psychiatrykach tak samo,eutanazja byłaby mniej kosztowna niz cala ta szopka z trzymaniem samobojcow na siłe
  • Odpowiedz
@sad_budluck: próba samobójcza wynika z różnych zaburzeń/chorób psychicznych. Tak jak w szpitalu trzymamy osobę po wypadku samochodowym (bo się ma np wstrząs mózgu) tak samo trzymamy w szpitalu osobę (o ile zagraża sobie lub innym) będąca w depresji czy jakiejkolwiek innej chorobie psychicznej. Choroba jak choroba, psychiczna, czy np dermatologiczna
  • Odpowiedz
@sad_budluck: jasne ze nie musi, ale nawet jeśli by miał, to nie ma się czym wstydzić. Pomaga się tam gdzie można, czasem juzbjest za pozno i i ktoś w końcu podejmnie skuteczna próbę samobójcza
  • Odpowiedz
@Kacper_Lepper: a poza tym to się nie zgodzę. I daleko mu od mówienia ze cokolwiek jest obiektywne. A już na lewno nie rzeczywistość. Każdy przeżywa ja po swojemu a niektórzy niewygodne fakty nauczyli się akceptować zamiast wypierać.
  • Odpowiedz
jednak zamiast na siłe ratować samobójców to lepiej dac im możliwość wyboru

@sad_budluck: ale niech w takim razie podejmą tę decyzję świadomie, a nie pod wpływem choroby, którą można leczyć, jaką jest depresja. Jestem jak najbardziej za eutanazją, ale to musi być kontrolowane przez specjalistów.
  • Odpowiedz
@Kacper_Lepper: czy jest w polskim "терпимость" w znaczeniu rosyjskiego "дома терпимости" wiemy że to grzech ale walczyć z tym będzie gorsze niż tolerować i niech to będzie gdzieś w szarej strefie wad - "потерпим".
  • Odpowiedz