Wpis z mikrobloga

W tym roku myślałem, żeby się zmobilizować i mocno przycisnąć naukę Javy/Springa do wakacji i w wakacje zacząć szukać jakiegoś stażu. Myślicie, że będzie mega ciężko złapać staz gdy będę zwracał się do firm dopiero jakoś w okolicy czerwca/lipca?

Coś o mnie:
Student drugiego roku informatyki na polibudzie, jakieś tam małe rzeczy na githubie mam jednak, jeszcze nie czuje się wystarczająco ogarnięty, żeby już teraz zgłaszać się na staże, dlatego chciałem mocno przepracować marzec-czerwiec i dopiero wtedy zgłosić się do jakiejś firmy na staż.

Póki co wykonałem jedna apke w javie - biblioteka, oparta na czystej javie / jdbc na mysql + GUI w swing.

#naukaprogramowania #programista15k #programowanie #staz #informatyka
  • 15
@Yakooo: Zapomnij o swingach i innych syfach. Skoro się uczysz Spring Boot to naucz się jeszcze Angulara i na pewno będzie łatwiej się gdzieś dostać. Firmy teraz coraz częściej szukają kogoś kto zna Spring Boot plus Angular.
@Yakooo: skoro staż to próbuj od razu, nie zdobędziesz przez ten czas komercyjnego doświadczenia a po stażyście nie oczekują aż tak wiele, no a w międzyczasie coś tam cisnij swojego
@Yakooo: zainteresuj się inżynierskimi targami pracy https://targipracy.org.pl/ tam jest dobre miejsce by złapać staż/praktykę udało się to mi i moim znajomym z studiów. O javie i springu się nie wypowiem bo to nie mój stack, ale jak coś jest przestarzałe to lepiej się tego nie uczyć tylko czegoś co jest nowsze i bardziej używane. O comarchu na wykopie znajdziesz dwa rodzaje opinii, złe albo bardzo złe ( ͡° ͜ʖ
@Yakooo: czerwiec/lipiec to zdecydowanie za późno. Jak staże zaczynają się w lipcu to jak ty chcesz aplikować w lipcu? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Większość rekrutacji kończy się w marcu/kwietniu